Annons

Annons

Karriär & porträtt 2023-12-11

Lärlingstid ska locka fler unga till tandläkaryrket

Med hjälp av lärlingsplatser ges ungdomar i flera regioner runt om i landet möjlighet att stifta närmare bekantskap med tandläkaryrket innan de påbörjar en eventuell tandläkarutbildning.

Foto: Colourbox

I Region Kalmar län erbjuds unga en möjlighet att prova på livet som tandläkare. För Sophie Bergfeldt kändes det självklart att söka sig tillbaka till Kalmar efter utbildningen i Stockholm.

På flera håll i landet erbjuder regionerna ungdomar som just tagit studenten en möjlighet att prova på att arbeta inom tandvården som lärlingar. I Kalmar har lärlingsprogrammet funnits sedan 2006 och av de 86 personer som genomgått programmet arbetar i dag 14 inom regionen.

– Dessutom har det utmynnat i ett 30-tal återkommande sommarpraktikanter, säger HR-konsulten Victoria Ericson som är ansvarig för programmet.

Victoria Ericson är ansvarig för lärlings­programmet inom Folktandvården i Kalmar län. Foto: Region Kalmar län

Exakt hur många av de som genomgått programmet som i dag arbetar som tandläkare eller tandhygienister i andra regioner vet Victoria Ericson inte.

– Men även om de inte är hos oss så hoppas jag ändå på att de fastnat i branschen, säger hon.

Under våren lägger regionen upp annonser om programmet bland annat på bussarna och i sociala medier. Dessutom är Victoria Ericson ute och informerar om möjligheten på de olika gymnasieskolorna.

– Men vi märker även att många hittar oss via tips från andra som tidigare genomgått lärlingsprogrammet, säger hon.

Programmet har förändrats en del sedan starten 2006, bland annat har det utvidgats från sex till nio månader och innehåller i dag fler studiebesök i olika delar av verksamheten. Men i grunden är det samma upplägg som när det startade.

En av de tidigare lärlingarna som valt att komma tillbaka efter sin utbildning och som nu arbetar som tandläkare inom Folktandvården i Kalmar län är ­Sophie Bergfeldt. Hon genomförde lärlingsprogrammet redan 2010 och fungerar i dag som handledare åt dem som går programmet.

– Eftersom jag själv gått igenom det vet jag dessutom vad det är de är ute efter, och att de gärna vill se så mycket som möjligt. Det tror jag är viktigt för att de ska få en chans att veta vad tandläkarjobbet handlar om.

Hon växte upp med en pappa som var tandtekniker medan hennes mamma arbetade som sjuksköterska, och hon tyckte redan tidigt att tandläkaryrket verkade spännande.

– Det kändes som en perfekt blandning för mig som ville jobba både med tänder och människor.

Sophie Bergfeldt genomgick lärlings­programmet 2010. Efter avslutad tandläkarutbildning återvände hon till Kalmar, och är i dag handledare åt de nya lärlingarna.

Foto: Linda Mankefors

Sophie Bergfeldt fick höra talas om lärlingsprogrammet i samband med en informationsdag i skolan och tyckte att det lät som en utmärkt möjlighet att prova på tandläkaryrket.

– Om jag inte haft möjlighet att gå det här programmet så hade jag nog försökt hitta en praktikplats på egen hand. För jag skulle knappast ha hoppat på en femårig utbildning för att sedan upptäcka att jag inte tålde att se blod. Men lärlingstiden gjorde att jag kände mig trygg med att detta var något för mig, säger hon.

Under lärlingstiden fick ­Sophie Bergfeldt assistera tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister. Dessutom fick hon sitta en del i receptionen och även gå bredvid specialisterna på sjukhuset.

Det hon föll för med yrket var både den omväxlande vardagen och den trevliga stämningen i arbetslaget.

– Som tandläkare får man vara innovativ och ständigt lösa nya problem samtidigt som du även måste vara lite konstnärlig för att det ska bli snyggt. Dessutom får du träffa väldigt mycket folk vilket jag tycker är kul.

I dag arbetar hon på just den klinik som tog emot henne som lärling.

– Ett tag tänkte jag stanna i Stockholm, men jag bestämde mig sedan för att återvända till Kalmar eftersom jag trivdes så bra här. I sådana här små regioner får man även mer utvecklingsmöjligheter och arbetar betydligt närmare specialistvården.

Emina Hadziavdic är en av dem som genomgick programmet mer nyligen.

– Jag började som lärling i augusti 2022 och slutade nu i maj. Därefter har jag flyttat tillbaka till Kristianstad för att plugga till högskoleprovet och försöka ta mig in på tandläkarutbildningen.

Emina Hadziavdic avslutade lärlingsprogrammet i maj 2023, och förbereder sig nu för att kunna komma in på tandläkarutbildningen.

Foto: Mattias Johansson

Kalmars lärlingsprogram
  • Sedan starten 2006 har Folktandvården i Kalmar län tagit emot 86 lärlingar.
  • 14 av dessa arbetar i dag som antingen tandläkare eller tandhygienister i regionen.
  • Just nu läser flera studenter olika tandvårdsutbildningar och ett 30-tal har återkommit som praktikanter.
  • Det finns plats för 5–10 lärlingar per år och dessa sprids ut över 13 kliniker runt om i länet.
  • Lärlingarna anställs först i fyra månader, därefter finns möjlighet att förlänga med ytterligare 5 månader.
  • De får en lärlingslön på 16 000 kr/månad samt samma förmåner som andra anställda.

Emina Hadziavdic hade från början flyttat till Kalmar för att utbilda sig till farmaceut, men hon kände ganska snart att yrket inte passade henne helt.

– Jag läste det mest för att jag inte visste vad jag skulle göra annars. Men så fick jag syn på en annons för lärlingsprogrammet på bussen och tänkte att ”jag ­söker”.

Tanken att kanske bli läkare eller tandläkare hade väckts redan tidigare, eftersom hon själv haft tandställning och ofta besökt tandvården som patient.

– Men det var svårt att veta vad de yrkena innebar. Att sedan få chansen att prova på så här var helt fantastiskt, säger Emina Hadziavdic.

Precis som Sophie Bergfeldt upplevde Emina Hadziavdic att det kändes helt rätt under lärlingstiden. Hon trivdes bra med tandläkaryrket, som hon be­skriver som en blandning av att vara läkare, hantverkare och psykolog.

– Jag blev kär. Det är verkligen mitt yrke, och det är inte riktigt så som man förväntar sig. Det är kul att det är både så praktiskt och teoretiskt, och jag gillar att plugga så den långa utbildningen skrämmer mig inte, säger Emina Hadziavdic.

Är det något du tycker att de kan förbättra?

– Inte direkt. Jag fick ut det jag ville, men sedan handlar det nog mycket om vem man är som person och vilken grupp man hamnar i. Både hur mycket plats man vågar ta själv och hur mycket plats de ger en.

Skulle du kunna tänka dig att återvända till Kalmar som färdigutbildad?

– Det skulle jag. Jag upplever att det är en väldigt bra region för tandvårdspersonal med bra lön och bra friskvård.

Upptäck mer