Endodontist? Javisst! Jenny Johannesson är en tjurskalle som gillar att gå på djupet. Hon är fingerfärdig och har sinne för detaljer. Att göra rotfyllningar tillhör hennes vardag, men det är förstås inte det enda hon gör som endodontist.

Jenny Johannesson
Ålder: 43 år.
Titel: Specialisttandläkare i endodonti.
Jobb: Endodontist på Karlstad specialist- och allmäntandvård.
Utbildning: Tandläkarexamen, Malmö, 2006. Specialistexamen i endodonti, Karlstad och Jönköping, 2019.
Bor på: Hammarö utanför Karlstad med två döttrar.
Hon arbetar med sjukdomsbehandling i pulpan och den periradikulära vävnaden i ett lite större perspektiv. Det kräver breda kunskaper. Kan tanden behållas? Har den en funktion?
Jobbet omfattar också apikalkirurgi och smärt- och infektionsutredningar, till exempel. En annan uppgift är att överföra kunskap till andra inom tandvården.
Kombinationen av arbetsuppgifter passar henne utmärkt.
– Jag har det roligaste jobbet som finns, utbrister hon.
”Det krävs många timmar för att bli bra på endodontiska behandlingar.”
Jenny Johannesson blev tandläkare 2006 och specialist 2019. Nu känner hon att hon börjar behärska endodonti. Med hjälp av kunskap, erfarenhet och mikroskop kan hon göra ett precist arbete.
– Jag gillar utmaningen när det är smått och pilligt.
Innan hon blev specialist gick hon en tvåårig nischutbildning i endodonti för allmäntandläkare i Värmland. Hon auskulterade på specialistkliniken och gick på föreläsningar i olika ämnen.
– Men framför allt började jag behandla endodontipatienter för att få upp handlaget. Det krävs många timmar för att bli bra på endodontiska behandlingar.
Specialistutbildning i Jönköping
Från början var Jenny inte säker på att endodonti passade henne, men det blev roligare efter hand.
– Jag hade en entusiastisk handledare och kände att det här var någonting för mig.
Så småningom fick hon en assistenttjänst på endodontikliniken i Karlstad och det ledde till specialistutbildningen genom odontologiska institutionen i Jönköping.
– Jag gick den kliniska delen i Karlstad, med folktandvårdens endodontist som handledare.
Digitala seminarier
Den teoretiska delen av specialistutbildningen bestod främst av digitala seminarier varje onsdag med sju ST-tandläkare i olika delar av landet. Det blev också internatutbildningar, oftast på tre dagar, cirka två gånger per termin.
– Då träffades vi i Jönköping och hade föreläsningar, fallpresentationer och seminarier om vetenskapliga artiklar.
”Den teoretiska delen av utbildningen finns med dagligen när jag möter patienterna.”
Specialistutbildningen beskriver hon som ”krävande men fantastisk”.
– Jag ångrar den inte en sekund. Att resonera kring fall, motivera varför man gjorde som man gjorde och jämföra det med andra behandlingsalternativ är otroligt givande. Den teoretiska delen av utbildningen finns med dagligen när jag möter patienterna, säger Jenny Johannesson.
Privat specialist
Efter många år på Folktandvården Värmland blev Jenny Johannesson privat specialist i september.
– Det är ett läskigt men spännande steg. Det var inte ett enkelt beslut, men livet är för kort för att inte våga. Det känns jätteroligt att bygga upp en verksamhet utifrån mina tankar och idéer. Jag är glad att jag har fått den här möjligheten, säger hon.
Delar väntrum och reception
Det var Jenny Johannessons särbo Antonios Zampelis, som är parodontolog, som banade väg inom privattandvården. Han började som verksamhetsansvarig inom Praktikertjänst på en mottagning i Karlstad i våras.
– Några månader senare fanns det möjlighet för mig att köpa den andra delen på mottagningen, så nu är vi två specialister som delar på väntrum och reception.
Heltid som endodontist
Sedan oktober arbetar hon kliniskt med två nya tandsköterskor på den nygamla praktiken.
Mottagningen har fyra behandlingsrum och nu söker Jenny Johannesson och Antonios Zampelis en allmäntandläkare så att de kan jobba mer som specialister. På sikt planerar Jenny att jobba heltid som endodontist igen.
Vad är roligast med att vara specialist i endodonti?
– Att kunna hitta den förkalkade rotkanalen och utföra kirurgin. Dialogen med remittenter och kollegor är också rolig.
Vad är den största utmaningen?
– Att inte vara för envis. Rotkanalen är ju där, men om man inte hittar den måste man ibland lägga sin endodontiska prestige åt sidan och sätta stopp. Då får det bli en annan behandling, till exempel apikalkirurgi eller extraktion.
Janet Suslick
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.