Ava Minston, 32 år, är landets yngsta bettfysiolog. Hon blev klar med specialistutbildningen i april 2019 och jobbar i dag vid folktandvårdens centrum för specialisttandvård i Örebro.
Som bettfysiolog är det hennes jobb att utreda, diagnostisera och behandla patienter som har smärta eller funktionsstörningar i käkområdet. Hennes intresse för bettfysiologi väcktes redan på tandläkarutbildningen på Karolinska Institutetet (KI).
– Jag tyckte att smärta var intressant. Jag hade en bra lärare i bettfysiologi och fick auskultera hos honom på Eastmaninstitutet. Där öppnades mina ögon.
”Det var en smidig lösning och jag hade en fantastisk ST-kollega att bolla med under utbildningen.”
Ava började meritera sig tidigt och hann bara jobba som allmäntandläkare i tre och ett halvt år innan hon började sin specialisttjänstgöring (ST). Hon sökte en nationell plats i Jönköping, men det fanns konkurrens, och det slutade med att Folktandvården i Örebro köpte en uppdragsplats.
– På så sätt var vi två som kunde göra ST samtidigt. Det var en smidig lösning och jag hade en fantastisk ST-kollega, Einar Hansson, att bolla med under utbildningen.
Individuell studieplan
Under sin ST jobbade Ava Minston halvtid i Jönköping och halvtid i Örebro. Hon hade lägre lön än hon hade haft som allmäntandläkare. Så är det för de flesta blivande specialister.
– Man får se det som en investering, säger hon.
I början av specialistutbildningen fick hon en individuell studieplan. Den kliniska verksamheten löpte parallellt med diplomkurser, praktiska randningar och annat.
Personens psykosociala situation
Halva den kliniska tjänstgöringen gjorde hon i Örebro, liksom de flesta av sjukhusrandningarna. De teoretiska delarna av utbildningen var främst i Jönköping, men vissa kurser hölls på andra orter i landet.
Under specialistutbildningen lärde sig Ava Minston mycket om hur det normala käksystemet ser ut och fungerar – och om avvikelser. Hon kan också en hel del om beteenden som ger symtom i käksystemet och om sjukdomar och tillstånd i övriga kroppen som kan hänga ihop med käkbesvär.
– Som bettfysiolog måste jag ha koll på flera faktorer som spelar in i patientens långvariga smärta. Det kan bli en djupdykning i personens psykosociala situation. Det är utmanande och intressant.
Beteende och smärta
För att behandla smärta är det oftast viktigt att förmå patienter att ändra beteende och hantera smärta.
– Patienten behöver förstå samband mellan beteende och smärta för att kunna ta kontroll över sin situation.
Andra behandlingsmetoder som ingår i bettfysiologens ”verktygslåda” är rörelseträning, att stabilisera bettet, till exempel med bettskena och att lindra smärta med läkemedel.
” Jag fick bra kontakter och kursen öppnade dörren till forskning, som jag inte trodde att jag var så intresserad av innan.”
För att meritera sig till ST-utbildningen gick Ava Minston bland annat en kurs i forskningsmetodik i Örebro och gjorde ett forskningsprojekt i samband med det.
– Det var lärorikt och superinspirerande. Jag fick bra kontakter och kursen öppnade dörren till forskning, som jag inte trodde att jag var så intresserad av innan.
Svårare än väntat
Hon fick en meriteringstjänst på specialistkliniken i Örebro.
– Jag bestämde mig då för att jag skulle bli bettfysiolog, men jag visste inte hur fort det skulle gå.
Specialistutbildningen var svårare än hon väntade sig.
– Jag var lite chockad över det. Det kan bero på att jag var på två ställen, pendlingen tog mycket energi. Samtidigt ville jag maximera det jag kunde lära mig under den tiden.
”Jag får arbeta med det jag tycker är roligast varje dag.”
Trots att det var slitsamt, var specialistutbildningen kul – och värd ansträngningen, tycker Ava Minston.
– Jag tycker jättemycket om mitt jobb. Jag får arbeta med det jag tycker är roligast varje dag.
Förutom att ST har lett till ett bra jobb, tycker Ava att hon har utvecklats mycket som person.
– Det är en bra investering också därför. Man behöver steppa upp, då växer man ju.
Allmäntandvård ”försvinner”
Samtidigt känns det som en viss uppoffring att bli bettfysiolog. Mycket allmäntandvård som hon har lagt tid på att bli duktig på ”försvinner”.
– Jag kommer aldrig att göra en snygg framtand igen, till exempel. Men för mig är det mer intressant att jobba med bettfysiologi än att göra de snygga estetiska behandlingarna. Jag är jättenöjd med mitt val.
Janet Suslick
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.