»Snusförnuft« kan få en ny betydelse

Krönika 29 nov 2012
Dela artikeln

Jag försöker föreställa mig hur det är att gå till jobbet för att utföra ett uppdrag som jag ställer upp på till hundra procent samtidigt som jag, med tanke på min utbildning och tidigare verksamhet, kanske inte skulle vara lika entusiastisk. Jag försöker föreställa mig hur det är att vara handelsminister och frihandelsvän och kämpa för att det svenska snuset ska få exporteras till EU och samtidigt ha en bakgrund som tandläkare och läkare, väl medveten om farorna med tobaksbruk. Jag försöker med andra ord föreställa mig hur det är att vara Ewa Björling. Det har hänt att jag har hört tandläkare försöka sig på detsamma.

Jag läser i Ewa Björlings blogg och hittar en del om snus. Där hoppas hon att »sans och förnuft« ska prägla snusdebatten, hon är missnöjd med den numera avpolletterade kommissionären Dallis motstånd mot att häva förbudet mot export av svenskt snus till EU och hon skriver uppskattande om en svensk småföretagare som tillverkar snus.

Ewa Björling lugnar också en kommentator i bloggen som befarar att snus ska förbjudas i Sverige.

I ett av inläggen är handelsministern imponerad över professor Tony Axéll. Hon har hört honom tala på en konferens och skriver att han »föreläste om det icke existerande sambandet mellan snus och cancer. Tänk om detta kunde få komma fram i diskussionerna om tobaksdirektivet«. Hon efterlyste snusförnuft, skulle man kunna säga.

Jag föreställer mig att handelsministerns argument för svensk snusexport till EU följer två spår: dels handlar det om ett försvar av den för Sverige så viktiga frihandeln, dels handlar det om att farligare tobaksprodukter tillåts i EU. Så varför i logikens namn inte svenskt snus?

Men egentligen vet jag inte alls i vilka banor Ewa Björlings tankar går.

Eftersom Tony Axélls namn nämnts också i andra sammanhang där EU-förbudet mot svenskt snus i kombination med snusets effekter på munhälsan varit ett ämne, har vi intervjuat honom om detta i det här numret av Tandläkartidningen.
Du hittar också flera artiklar om snus under Vetenskapliga artiklar.

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch