»Värdegrund« med karamellsmak

Krönika 9 apr 2013
Dela artikeln

När Malmö stad för en månad sedan släppte nyheten om försöket att etablera en gemensam »värdegrund« för sina 20 000 anställda genom att dela ut tre karameller till var och en av dem, väckte det viss munterhet i medierna. Karamellerna hade olika smak och papper med varsitt värdeord i svart tryck: »kreativitet« som smakade hallon och lakrits i lila papper, »respekt« med päronsmak i grönt papper och »engagemang« i orange omslag med choklad- och mintsmak.  Tanken att karamellätande i grupp, lett av en chef, ska få stadens anställda att börja tala med varandra om den uppifrån proklamerade »värdegrunden« är lite obehaglig. De till karamellstund sammankallade förväntas instämma i tre löften: »Jag använder min kreativitet för att skapa förbättringar.« »Jag möter varje människa med förståelse och respekt.« »Jag har stort engagemang och mod att påverka.«

Tror ledningen i Malmö stad verkligen att den kan frammana goda egenskaper och ädla känslor hos medarbetarna genom att ge dem godis i färgglatt papper med ett »värdeord« på? Att den som inte delar »värdegrunden« ska göra avbön efter ett samtal över karamellskålen? När stadens kommunikationsdirektör i Sydsvenskan ombads förklara poängen med alltihop svarade han att respektkaramellen, till exempel, ska få medarbetarna att fråga sig om respekt betyder »att du ska stå och bocka och buga framför mig? Eller menar vi att vi ska respektera att du ringer och jag svarar? Det är det som ska komma ur det här. Inte: varsågod att skölj – här kommer respekt.«

Nu tycker jag inte att det är lustigt längre. Den där slutklämmen i svaret på journalistens fråga gör mig förbryllad. Det ser ut som om direktören tar tandläkarens erbjudande – var så god och skölj – som exempel på ett respektlöst avfärdande. Det kan han väl ändå inte mena? För övrigt är det just skölja hans anställda kommer att behöva göra sedan de tuggat i sig hans kommunikationsjippo. Apropå nyheten om Malmös karameller skrev Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman att allt tal om värdegrundsarbete får honom att »osäkra sin draveldetektor«. Instämmer.

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören.: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch