Alla goda ting

Krönika 9 nov 2017
Dela artikeln

Alla goda ting är tre, säger ordspråket. I veckan har jag deltagit i tre händelser med odontologisk inriktning, som känts extra goda.

Mitt perspektiv är numera ganska långt vad gäller odontologi. Blir inspirerad när jag läser en artikel i senaste Tandläkartidningen, där studenter vid landets fyra tandläkarutbildningar skriver om sin vardag under en vecka. De har alla en mycket positiv bild, både av utbildning och framtida yrkesverksamhet. Och det känns glädjande att konstatera att mina decennier inom odontologi aldrig givit skäl att ångra mitt yrkesval. Så studenterna kan förväntas ha många goda ting framför sig.

Men åter till veckans händelser: Vid en workshop om biofilm vid Malmö högskola presenterades under några dagar aktuell forskning och översikter, som inkluderade den orala biofilmen. Det ska medges att mitt eget intresse inte alltid fokuserat på biofilm, men det är fascinerande att följa kunskapsutvecklingen och betydelsen av den orala biofilmen. Inte minst i nu aktuella projekt, som belyser den orala biofilmens betydelse för det gastrointestinala mikrobiomet.

Nästa händelse var en disputation i Göteborg. Amina Basic försvarade sin avhandling och professor Philip Marsh från Leeds opponerade. En i mitt tycke briljant disputation. Aldrig hade jag trott att vätesulfid i tandköttsfickan skulle fascinera så mycket.

Den tredje händelsen inträffar vid Malmö högskolas just avhållna årshögtid. Nio doktorer efter avlagda prov promoveras tillsammans med två hedersdoktorer vid odontologiska fakulteten. Höjdpunkten blir ändå promoveringen av jubeldoktor Göran Koch. Det är nu 50 år sedan han försvarade sin avhandling. Jag lyfter på hatten för alla dessa goda ting.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch