Allmänhetens förtroende

Krönika 10 mar 2016
Dela artikeln

Det kan knappast ha undgått någon att Karolinska institutet (KI) har rönt extra stor uppmärksamhet genom den så kallade Macchiarini-skandalen.

Kirurgen Paolo Macchiarini anklagas bland mycket annat för att också ha orsakat lidande och död bland flera patienter genom att introducera tidigare oprövade operationsmetoder i klinisk verksamhet.

Ett antal utredningar pågår och kommer förhoppningsvis i sinom tid att genomlysa denna skandal i flera dimensioner. I bästa fall blir det en läxa att lära av, även om priset för de inblandade har varit högt. Mycket högt.

När en tidigare rektor vid KI, Harriet Wallberg (numera universitetskansler), just hade tillträtt fick jag i uppdrag att försöka fånga en bild av uppfattningen om KI. Det var inte fråga om någon vetenskaplig undersökning, nästan dess motsats.

Genom att intervjua nyckelpersoner inom politik, medier och näringsliv skulle jag försöka få en bild av hur dessa individer betraktade KI och dess verksamhet från sina respektive utgångspunkter.

Jag träffade riksdagsledamöter, mediefolk, näringslivstoppar och många andra i en spännande mix. Självklart framfördes många synpunkter och underlaget spretade i alla tänkbara riktningar.

Men det fanns en gemensam nämnare. I min sammanfattning av alla möten och uttalanden löd denna enda helt eniga uppfattning: ”Karolinska institutet har en enda tillgång: Allmänhetens förtroende.”

Min gissning är att detta i överförd betydelse gäller alla universitet och högskolor med patientkontakt. Inte minst inom odontologi.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch