Anastomosera mera!

Krönika 8 okt 2020
Dela artikeln

Min kliniska vardag handlar ofta om återkommande värderingar och tolkningar av ljusskiftningar vid granskning av de röntgenbilder som jag har tillhanda. Denna summationsvärld av gråskala i olika kontraster är nödvändig som underlag för diagnostik. Ur ett pedagogiskt perspektiv har interaktionen med patienterna förenklats, då jag kan visa mina svartvita, digitala bilder i ett försök att förklara mina fynd.

Verkligheten kan dock inte alltid förenklas genom att beskriva allt som om det vore uppbyggt i en svart eller vit värld. Vi bör damma av våra kunskaper från grundutbildningen och fundera lite på hur anastomoseringar bidrar till jämnare flöden och fördelningar.

Professionen har hittills varit framgångsrik i sin strävan mot en rimlig självständighet i sättet att bedriva tandvård. I dag bemästrar vi en mängd processer genom att vi under grundutbildningen erhåller nödvändiga baskunskaper i exempelvis röntgen, psykologi och materiallära – ämnen stora nog att vara specialistområden. Och det är kanske så att en viss nivå av kunskap inom ett stort antal områden bidrar till vår möjlighet till bedömning och kommunikation med specialister internt och utanför tandvården. Här handlar det inte om att vi ska kunna allt eller inget, utan om att se oss och stärka vår position i gråzonen, anastomosera med andra.

I dagarna håller förbundets kunskapssamling ”Kunskap och kvalitet” på att uppdateras. Skriften är en förmån för dig som är medlem. När jag bläddrar igenom utkastet är det just mångfacetteringen i tandläkaryrket som slår mig. Metoder och material behandlas i skriften. Aktuella områden är dessvärre även hur vi bemöter barn som vi misstänker far illa och våld i nära relationer. Här kan och ska vi bidra! Kapitlen i kunskapssamlingen om dessa ämnen finns till för dig som utbildade dig innan områdena blev en del av utbildningen eller för dig som vill friska upp kunskaperna och få råd utifrån den senaste forskningen.

Att bli fullärd i hanteringen av svåra samtal och situationer är en utopi, men en reaktion utifrån rätt kunskap kan vara avgörande för de patienter som, vid rätt tillfälle för dem, kan behöva bli uppmärksammade av oss.

Förbundets uppgift att bidra till kunskap och hög kvalitet för landets tandläkare utifrån ett mångårigt och väletablerat arbete med utveckling av svensk tandvård ger oss relevanta och värdefulla tvärvetenskapliga erfarenheter när vi tillsammans med andra kloka aktörer formar och förbereder oss för framtiden.

Text: Chaim Zlotnik

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch