Andra bullar med nya brillor

Krönika 16 sep 2021
Dela artikeln

Det blev kallt. Plötsligt. I tvättkorgen ligger två sommarklänningar som en retfull påminnelse om den värme som var. Men hur länge har de legat där? hinner jag tänka innan jag inser att det bara gått någon vecka sedan jag använde dem. Utan kofta. Nu blir det andra bullar. Eller kanske svampar? Det gäller bara att få syn på dem. Med de nya glasögonen borde jag ju hitta extra många i skogarna.

Varför väntar man förresten så länge med att skaffa nya? En förklaring är säkert den smygande förändringen, likt den gamla liknelsen med grodan i det långsamt allt varmare vattnet; grodan vänjer sig successivt tills hen plötsligt blir varse att det kokar. Lite så var det med brillorna. Gamla synfel hade försvunnit, nya kommit till, men nu blir det alltså även här andra bullar, med nya brillor.

En nyhet i höst är, förutom att Abba kommer med nytt album, att vi introducerar en betallösning för delar av vårt webbmaterial. Det kommer inte att påverka dig som är medlem eller prenumerant och redan får tidningen hem i brevlådan. Nej, betallösningen vänder sig till dem som till exempel hittat till Tandläkartidningens hemsida via Google eller sociala medier och vill få tillgång till enstaka artiklar som kräver lösenord. Som medlem och som prenumerant får du som vanligt tillgång till allt vårt material i alla våra kanaler, det vill säga papperstidningen, e-tidningen i appen, nyhetsbrevet och webbplatsen.

Mer information om betallösningen för övriga läsare hittar du inom kort på vår webb.

I det här numret har vi intervjuat Olivia Wigzell, som sedan 2016 är generaldirektör på Socialstyrelsen. Vi intervjuade henne då, som nytillträdd, nu tar vi åter tempen på Socialstyrelsens arbete med tandvården. Intervjun hittar du på sidan 22. Vi följer också upp en artikel i förra numret och berättar hur det kan komma sig att tandvård hamnar hos Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Alla av patienten önskade och beställda behandlingar räknas ju inte in under tandvårdsförsäkringen, men vad gäller då för utlämning av journalhandlingarna? På sidan 14 reder vi ut begreppen.

Under vinjetten Metod på sidan 8 skriver vi om en ny behandlingsform för att minska plack, rött ljus ingår bland annat. Många unga tandläkare kommer in i verksamheten med nya ögon och vill förändra, det ville till exempel Sayf Hosamaldin, som du kan läsa om på sidan 36. Han fick gehör för sin förändringsvilja och nu ingår han i en nybildad utvecklingsgrupp i Västra Götalandsregionen. På sidan 56 hittar du vinjetten Karriär, och där inleder vi nu en serie där vi i intervjuer tar upp de olika specialiteterna. Först ut är bettfysiologen Ava Minston.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch