Ännu en seger för optimisten

Krönika 1 jul 2021
Dela artikeln

Det känns som att den här sommaren bär med sig mer hopp, framtidstro och optimism än på mycket länge. Oanade möjligheter verkar öppna sig för den som ”kan, vågar och vill”, för att citera Lasse Kronér i SVT.

Två aktuella dokument bidrar till min framtidstro: ”100 dagar för att svara på framtidens pandemi” och rapporten ”Oral hälsa”.

Melinda Gates, världskänd filantrop (och hedersdoktor vid Karolinska Institutet), har tillsammans med Sir Patrick Vallance, den brittiska regeringens chefsrådgivare i vetenskapsfrågor, lagt fram rapporten om beredskap för framtidens pandemi till det nyss avslutade G7-mötet. Och världens ledare har kommit överens om att följa de rekommendationer som presenterats! Visst ger det grund för optimism och framtidstro, även om det rör sig i en rymd lite bortom vardagens parodontala fickdjupsmätning på kliniken. För de positiva effekterna kommer ju att få genomslag inte minst för våra patienter och alla yrkesverksamma inom tandvården, den dag nästa pandemi kommer.

Rapporten om oral hälsa har nu behandlats vid WHO:s 74:e World Health Assembly, som avslutades i början av juni. Medlemsstaterna i WHO (alltså inklusive Sverige) får i uppdrag att utarbeta planer och projekt för att hantera oral hälsa i enlighet med de mål som ställts upp för 2030. Där ingår att oral hälsa betraktas som en integrerad del i den allmänna hälsan. När det gäller detta dokument sitter en liten pessimistpippi på min ena axel och viskar: ”Vem tror du bryr sig med mer än vackra ord?” Men optimisten segrar ännu en gång, med den starka övertygelsen om att medvetenheten om, och intresset för, god munhälsa verkar öka såväl bland allmänheten som bland beslutsfattare. Annars får vi väl påminna om att det går att fixa, om man kan, vågar och vill.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch