Äntligen är semestern slut

Krönika 15 aug 2013
Dela artikeln

Nästan 4,5 miljoner personer besökte sin tandläkare minst en gång förra året. De flesta var nog inte direkt entusiastiska inför besöket. Många fruktade att det skulle bli dyrt. Några att det skulle göra ont också.

Trots detta rätt besvärande utgångsläge är tandvården den samhällsservice det svenska folket är mest nöjt med och har högst förtroende för. Ni tycks göra ett bra jobb.

Jag, som kommer till Tandläkartidningen från tio år som redaktionschef på en tidning som bevakar kommuner och landsting, vet dock att det inte alltid räcker för att skapa nöjdhet och förtroende. Jag är säker på att de flesta inom äldreomsorg, sjukvård och skolan också gör ett bra jobb. Men tandvårdens betyg når de inte.

Varför det är så finns det säkert flera delsvar på och som ny chefredaktör för denna tidning och, ärligt talat, ännu rätt okunnig om tandvårdsfrågor, ser jag fram emot att lära mig dem. Och många andra saker om ert yrke.

Under tiden jag lär känns det tryggt att ha medarbetare med kvalificerade kunskaper på området runt mig. Samtidigt kan jag bidra med mina erfarenheter, kunskaper och tankar om tidningsmakande och journalistik.

Jag hoppas att den mixen ska innebära att det ni tycker är det bästa med Tandläkartidningen i dag består, samtidigt som den utvecklas på ett antal punkter. Jag vill att ni ska få ännu större nytta av tidningen, att vi ska ha fler vassa granskningar av angelägna ämnen och nyheter som väcker uppmärksamhet och leder framåt. Allt i en tidningsform som är modernare än dagens.

En av mina gamla chefredaktörer brukade använda en liknelse jag gillar: En branschtidning ska vara som en bra men jobbig arbetskamrat. Som ifrågasätter och larmar när något är fel, som ger tips och stöd om hur problem kan lösas, som man både kan ha roligt och vara djupt allvarlig med och som kommer till fikat med nytt om branschen, kollegerna och konkurrenterna. Samt då och då har ett riktigt avslöjande att komma med.

Vi har, som ni märker, en hel del att göra. När detta skrivs är det juli och högsommarvärme. Jag längtar redan efter hösten.

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch