Applåder för appen!

Krönika 7 jun 2019
Dela artikeln

Vi förtjänar faktiskt applåder, och ni läsare också. För tålamod. Men nu äntligen finns den, och går att använda, Tandläkartidningens app! Efter månader av samordningsstrul, teknikstrul och allt möjligt annat-strul går den nu att ladda ner från ”platser där appar finns”, som de brukar säga i public service-kanalerna för att undvika reklam för någon specifik plattform.

Att försöka få en digital tjänst att fungera när flera aktörer är inblandade är som att anlita en hantverkare som säger ”inga problem, det fixar vi” men sedan skyller på att ”rörmokar’n har inte gjort sitt” som förklaring när handfatet inte är på plats som avtalat.

Det svåra på det digitala området är att som kund förstå vad som behöver göras och vad som borde ha gjorts, när och av vem. Vokabuläret är lika lätt att förstå som kilskriften på en egyptisk gravkammarvägg. Det är inte lätt att veta vad som behöver göras när man får återkoppling om ”felaktigheter i CSV-filen” eller att ”materialet i FTP-fillagret har flyttats till Webarch”.

Allt eftersom tiden gick blev mina påstötningsmejl allt bistrare i tonläget och redaktionens suckar allt djupare. Men nu är vi alltså i mål och appen fungerar.

I det här numret avslutar vi vårt nordiska tema om antibiotika med artiklar om antibiotikaanvändning vid periimplantit, lokal antibiotikabehandling och om infektionshygienens roll i kampen mot antibiotikaresistens.

När du läser detta har vi just haft ett möte med övriga nordiska tandläkartidningar för att planera kommande gemensamma teman. I år var det Sveriges tur att stå värd och för första gången deltog även Island i mötet. På intervjuplats (och på omslaget) får du denna gång träffa Gunnar Kahlmeter, en mycket respekterad auktoritet på antibiotikaområdet.

Det slår mig hur många djupt engagerade och kunniga personer det finns vars budskap inte riktigt hamnar i rampljuset på det sätt man skulle önska. Visserligen når det säkert de instanser som är viktigast att nå, som WHO, Läkemedelsverket eller Socialstyrelsen, men allmänheten nås knappast fullt ut av allvaret i antibiotikaresistenshotet.

Vi fortsätter också på sidan 16 vår serie om tandläkarbristen och besöker i detta nummer Älvsbyn i Norrbotten, där man anammat ett nytt, trivselskapande, flödesorienterat arbetssätt.

Under vinjetten Metod på sidan 8 berättar vi om en plastbantande klinik i Norrtälje och på sidan 44 finner du ett reportage om hur lilla Ellen som har autism får hjälp att klara av tandläkarbesöket. Och mycket mer. Trevlig läsning!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch