Är det verkligen sant?

Krönika 28 apr 2016
Dela artikeln

När The New York Times i en artikel ifrågasätter rapporteringen av hjärnskakningar inom amerikansk fotboll sätter man fingret på en viktig fråga: Kan forskningsresultat påverkas av egenintressen?

Amerikanska fotbollsligan (NFL) tillsatte på 1990-talet en kommitté som i en serie rapporter tonade ner risken för huvudskador.

Nu har det framkommit att många hjärnskakningar utelämnats och pensionerade spelare har tilldömts ett stort skadestånd efter att ha anklagat NFL för mörkläggning.

När vi bedömer trovärdigheten i information är det klokt att fundera på vem som är avsändare.

Varför väljer man att sprida denna kunskap?

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln
Thomas Jacobsen
Thomas Jacobsen
Allmäntandläkare, odont dr. Arbetar med forskning och utveckling hos Folktandvården Västra Götaland. Adjungerad lektor vid kariologen, Göteborgs universitet.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi systemet. Om problemen med inloggning kvarstår om ett dygn, kontakta webbredaktören..: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch