Är digidental nästa nyord?

Krönika 5 nov 2020
Dela artikeln

Förra året vid denna tid inledde jag min krönika med några fakta om svenskars internetvanor: ”Sverige är ett av världens mest internetuppkopplade länder. Över 70 procent av svenskarna använder i dag digitala samhällstjänster som att deklarera, boka vårdbesök och biljetter i lokaltrafiken …”

Det händer mycket på ett år.

I den senaste rapporten från samma källa, Internetstiftelsen, kan man läsa: ”Svenskarna är nu ett nästan helt uppkopplat folk, där 96 procent av de tillfrågade uppger att de använder internet, 93 procent använder internet varje dag och hela 98 procent av hushållen uppger att de har tillgång till internet hemma.” Det var utifrån data insamlade före pandemin. Det är visserligen lite blandat av äpplen och päron i jämförelsen, men ökningen syns tydligt. Det finns enligt Internetstiftelsen många tecken i samhället på att digitaliseringen tagit extra fart under pandemin. Det gäller ju inte minst Odontologisk Riksstämma som i år tar ett jättekliv in i framtiden och blir digital, är digidental kanske ett nytt ord på inmarsch?

“Det blir ett dubbelt utanförskap när allt mer i samhället sker på nätet. Och ett tredubbelt när även den mänskliga kontakten och assistansen är svår att få till, som i coronatider.”

Men det finns också en grupp som inte hänger med i uppkopplingsutvecklingen, de 6 procenten sällan- och ickeanvändarna. De är oftare äldre, konstaterar Internetstiftelsen, och i större utsträckning pensionärer. Jämfört med de som använder internet dagligen har de i högre grad lägre utbildning, och bor oftare i ett låginkomsthushåll. De lever i högre utsträckning på landsbygden, bor oftare ensamma och har i högre grad en funktionsvariation. Det blir ett dubbelt utanförskap när allt mer i samhället sker på nätet. Och ett tredubbelt när även den mänskliga kontakten och assistansen är svår att få till, som i coronatider. Tänkvärt.

Och visst börjar vi alla tröttna på att inte få träffas som förut, på riktigt? Vi på redaktionen har setts via skärm, i vår instagramflöde kan du se hur det såg ut när vi hade vårt startmöte inför det här numret.

Nummer elva brukar vara tjockt, så även i år. Du hittar bland annat ett deckarspännande reportage om Isdalskvinnan i Norge (sidan 8), en porträttintervju med Bengt Hasséus, expert på oral cancer (sidan 34), och en artikel om ny forskning kring utbrändhet (sidan 48). Vi skriver även om ledarskap (sidan 82) och om vad man ska tänka på vid avtalsskrivning (sidan 18). Den vetenskapliga artikeln är denna gång en fallpresentation om schwannom, en ovanlig, benign tumör i munhålan. Du kan också bläddra dig fram till vår avdelning om riksstämman, med start på sidan 53, och i vår särskilda riksstämmebilaga finner du bland annat hela programmet till den digitala riksstämman.

Passa på att höstkura i fåtöljen med Tandläkartidningen!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch