Är ensam stark?

Krönika 20 dec 2012
Dela artikeln

Förberedelserna startar redan i början av november. Får Arvids barnvagn plats i bagageutrymmet eller ska någon ta den på tåget? Är det enklare om kattburarna med Kasper och Astrid åker tåg eftersom dom kräktes i bilen förra året? Kanske vi i år ska byta ut glitter mot taggtråd då Astrid är så förtvivlat svår att få ner från julgranstoppen?

Julhelgen närmar sig och svärföräldrar, svågrar och svägerskor, barn och barnbarn, katter och hundar samlas i vårt västgötska hem till en av årets familjehöjdpunkter. Inte för att vi dras till det religiösa budskapet, familjen tillhör absolut inte landets flitigaste kyrkobesökare, utan därför att vi då tar oss tid att odla vår gemenskap och tala till punkt utan att vardagliga förpliktelser lägger hinder i vägen.

Familjetraditionen påbjuder visserligen både brädspel och gemensamt brödbak men även tid för diskussion. Samtal som färgas både av generationstillhörighet och olika erfarenheter. När julhelgen är över känner vi oss inte bara mätta och utvilade utan onekligen även mer bildade. Alltid har några nya bitar fallit på plats i livets mystiska pussel.

Men gemenskap är också en angelägenhet för professionen. Många veckor efter den odontologiska riksstämman smälter jag fortfarande intrycken, framför allt från personliga möten och fängslande samtal.

Många pedagoger menar att samarbete och socialt samspel är en viktig del av all typ av inlärning. Det har till och med hävdats att utbildning har bättre effekt om man samtidigt känner sig road. Jag blir därför bekymrad när det når mig att vissa organisationer tycker att riksstämman är bortkastad tid för deras anställda, att de hellre vill satsa på riktad utbildning bakom stängda dörrar.

Vi talar ofta om kunskapsluckor, men är det verkligen avsaknaden av fakta som är det största problemet? Höstens fokus i media på felaktiga behandlingar i tandvården ska inte underskattas, även om det endast rörde ett fåtal patienter.

Vi måste dock fråga oss om dessa avvikelser beror på kunskapsbrist eller på underlåtenhet att använda den kunskap vi redan besitter? Kompetenshöjning är en utmaning som inte enbart bygger på att lära sig fakta utan även att förändra ett beteende. Den förändringen startar inte sällan med ett samtal mellan kolleger.

Ha en riktigt god och berikande jul, men dessutom; välkomna till nästa års odontologiska riksstämma.

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch