Är jorden platt?

Krönika 15 dec 2016
Dela artikeln

Många menar att nya vindar sveper över världen där traditionell vetenskap ifrågasätts. Men vetenskap har alltid varit föremål för debatt. Det är möjligen formerna som förändrats.

Robert Youngson publicerade 1998 boken ”Scientific blunders”, en beskrivning av vetenskapliga brister genom historien fram till modern tid.

Han menar att historiska misstag ofta var orsakade av dålig kunskap, inte sällan i kombination med vidskeplighet. Det passade bättre in i dåtidens kultur att jorden var platt och att solen kretsade kring jorden.

Även om vi i dag upplever oss ha goda bevis för motsatsen, verkar frågan fortfarande leva. Organisationen Flat Earth Society har varit verksam i olika former sedan mitten av 1950-talet.

Vi har många deltagare i forskningsdebatten med annorlunda referenser och som är aktiva på arenor där akademins företrädare sällan befinner sig.

Men det finns en mer allvarlig aspekt på detta misstroende. Under odontologiska riksstämman diskuterades oron för fluorid. Rapporter tyder på att allt fler tillverkar sin egen tandkräm. Samtidigt hävdas att många föräldrar är tveksamma till att vaccinera sina barn.

Nyligen samlades American Association for the Advancement of Science (AAAS) för att diskutera forskningens förutsättningar efter det amerikanska presidentvalet.

I en krönika i tidskriften Science skriver AAAS:s ordföranden Rush Holt:

”We must make clear that an official cannot wish away what is known about climate change, gun violence, opioid addiction, fisheries depletion or any other public issue illuminated by research.”

Om denna uppmaning får önskad effekt återstår att se.

Det kanske inte är ytterligare fakta som krävs utan mer kunskap om vad som föder denna attityd till vetenskap.

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch