Att hålla glädjen levande

Krönika 7 apr 2022
Dela artikeln

Nyss kom ett mejl från en kollega i Belarus: ”Vi har ett ställe nära Minsk där Stalin sköt många 1937–1939. En dag la jag ner blommor där. Polisen hämtade mig strax och jag hamnade i fängelse tio dagar.” En regimtrogen administratör rapporterade tio dagars frånvaro. Fri från fängelset kom vår kollega tillbaka till universitetet och avskedades då för ogiltig frånvaro! Bara en enstaka händelse i en kaotisk omvärld.

Det är lätt att känna vanmakt när man nu ser alla flyende, skadade och döda i Ukraina. Vi måste ändå försöka finna ett andningshål i vår vardag. För att citera Tage Danielsson: ”Det är en skyldighet att hålla glädjen levande … Om man ger upp och drunknar i sorgen ökar man världens elände.”

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch