Att se helheten

Krönika 24 sep 2015
Dela artikeln

I ett inlägg i sociala medier läxar professor Hans Rosling, (Global hälsa, Karolinska institutet) upp en dansk journalist för att medierna inte ser till helheten (sök på Google: Hans Rosling).

Rosling lägger upp sin fot på redaktionsbordet och påpekar att en bild av foten ger en annan bild av verkligheten än om man avbildar ansiktet eller hela kroppen.

Det gäller förstås munnen och kroppen också.

Det blir lite löjeväckande att ständigt påpeka att ”munnen är en del av kroppen”. Vi kan lika gärna  byta perspektiv: att kroppen är ett stativ för munnen.

Det kan vara dags att se helheten, men då gäller det att alla delar inkluderas.

Att munnen de facto betraktas som en del av kroppen, eller ännu hellre att munnen är en självklar del av helheten.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch