Att stanna i växten

Krönika 17 okt 2013
Dela artikeln

Under uppväxten delade jag inte mitt musikintresse med mina föräldrar. Inte för att de var omusikaliska utan därför att vi hade olika syn på vad som kunde kallas musik. Men något har förändrats under de senaste decennierna. Jag väntar fortfarande på att mina barn ska spela upp något jag tycker lika illa om som mina föräldrar tyckte om Beatles. Så det kändes bara naturligt att den äldste sonen gav mig två konsertbiljetter och en gemensam upplevelse i födelsedagspresent.

David Byrne verkar ständigt vara i rörelse. Från mitten av 1970-talet på rockklubben CBGB:s i New York som frontfigur i Talking Heads till dagens samarbete med den 30 år yngre multiinstrumentalisten Annie Clark aka St Vincent. Däremellan har han skapat oräkneliga nya musikaliska konstellationer, komponerat musik för film och teater och även hållit ett uppmärksammat tal på TED om hur musikstilar historiskt har påverkats av det rum den framförts i.

Det finns alltid en risk att äldre artister lever på gamla meriter och surfar vidare på en nostalgivåg. Det är självfallet mer bekvämt att stanna i växten och det finns alltid tillräckligt många som vill sjunga med i »Living next door to Alice«. Redan 1995 förutsade Simpson’s »The Rolling Stones Steel Wheelchair Tour 2010«. Osannolikt nog verkar deras spådom ännu inte helt ha gått i uppfyllelse. Men det var nära, efter att Keith Richards för några år sedan föll ner från en kokospalm. Däremot spådde Simpson’s helt korrekt både det kontantlösa samhället, »2010 is the time when we’ll happily jam our credit cards into anything«, och, som ni märker, att vi kommer att titta på avsnitt från gamla tv-serier igen och igen.

Att ändra riktning tar mer energi än att fortsätta i samma spår. Trots att vi redan under utbildningen raljerade om »fornnordisk lärobok i kariologi«, pryder den säkert en och annan bokhylla, förmodligen mer bildligt än bokstavligt. Det tillhör vårt professionella ansvar att utvecklas och inte stanna i växten med en orealistisk tro på beprövad erfarenhet. Kommer ni på riksstämman eller väljer ni att sitta hemma och sjunga med i »Living next door to Alice«?

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch