Badrock eller sydväst, det är frågan

Krönika 1 jul 2022
Dela artikeln

Regn eller sol? Sommarens stora frågor brukar handla om det, och åtminstone förr brukade väderorakel uttala sig i kvällstidningarna om vad man kunde förvänta sig för semesterväder ut­ifrån till exempel utseendet på abborrarnas fenor. Skrock och rappakalja förstås, men väder engagerar. En väninna till mig brukar alltid noga redogöra för vilket väder som rådde på semesterresan, och ända ner på halvdagsnivå berätta huruvida det blåste på för- eller eftermiddagen och när det klarnade upp eller mulnade på. Det är väl inte alltid så kul att lyssna på, men för henne skulle jag tro det fungerar som ett extra lager fernissa på reseminnet. Själv kommer jag sällan ihåg vilket väder som rådde, om det inte drabbade mig extra hårt.

När vi gör detta nummer, vårt sommarnummer, både regnar och blåser det ute.

Sol eller ej, en stunds läsning är aldrig fel, och i det här numret finns det extra sommarläsning i form av historien om tandläkaren och sockervaddsmaskinen på sidan 66. Vi har också ett reportage från Ukraina om en tandläkarfamilj som fått fly undan krigets Charkiv till en säkrare plats. Vi har på sidan 18 intervjuat Malmöprofessorn Julia Davies om vad som får henne att gilla sitt jobb, och på sidan 34 finns en intervju med en annan professor, Andreas Stavropoulos, aktuell bland annat som ordförande i European Federation of Periodontology (EFP) som just hållit kongress i Köpenhamn.

Forskning kan ju framgångsrikt bedrivas av andra än akademiker, och ibland är lekmannamedverkan rent av en förutsättning för att data ska kunna samlas in. Under benämningen medborgarforskning ryms allt från att räkna fåglar till att analysera egyptiska handskrifter och insamlat skräp i naturen. Den kan också innefatta röntgenbildsgranskning inom odontologi, där man dock kan ifrågasätta vilken nytta en lekmannainsats gör. Mer om detta hittar du på sidan 28.

Får du frågor om fluoridbehandling från dina patienter och har svårt att hitta de riktigt bra svaren? Då kan du läsa den vetenskapliga artikeln om tidig fluoridexponering på sidan 44. Får du dessutom frågor om röntgenstrålning till barn, är det bara att även läsa vår andra vetenskapsartikel på sidan 48. Som brukligt i nummer 7 har vi examensbilderna på de nästan 100 nya tandläkarna som tagit examen i Stockholm, Göteborg och Malmö – vi säger grattis och lycka till!

Som vanligt hittar du också färska nyheter på webben, och hela tidningen i appen. Jag vill med detta önska trevlig läsning och hoppas du får en välbehövlig sommarvila!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch