Bara åskådare men stolt ändå

Krönika 4 apr 2012
Dela artikeln

Det händer någon gång ibland att jag är stolt över något svenskt. Och genast blir jag generad över den känslan; det är något osvenskt över att vara stolt över det svenska. Om ni förstår vad jag menar.

Senast detta drabbade mig var när jag för en månad sedan var åhörare vid Dental Visions konferens om karies och barn. Den inleddes av den amerikanske professorn Joel Berg som med skärpa och humor underströk vikten av tidig upptäckt av karies, så tidig att själva sjukdomen inte debuterat. Han delade med sig av bilder både på sin toppmoderna stora klinik och på det eländiga tandstatus många barn visar upp när de i förskoleåldern träffar en tandläkare första gången. Innan dess har de varit på flera läkarbesök men då har ingen kommit på tanken att titta dem i munnen – framför gomseglet.

Joel Berg beklagade att tandläkare i allmänhet sätter in åtgärder när skadan redan är skedd och önskade därför tekniska sätt att hitta karies innan sjukdomen vid en konventionell bedömning är synlig. »Men lösningen på kariesproblemet kommer inte att komma från tandvården utan från beteendevetenskapen«, var hans spådom. »Om jag hade en massa pengar skulle jag satsa dem på tv-reklam till föräldrarna«, avslutade han.

Senare i programmet berättade en tandläkare och en tandsköterska från den personalägda kliniken Tandgruppen i Kungsbacka om sitt arbete med de små barnen och deras föräldrar, om samarbetet med BVC som bland annat består i att utbilda sköterskorna. Där nämndes också det stora projektet i Stockholm där Karolinska institutet samarbetar med offentlig och privat tandvård och universitetet i Köpenhamn för att hitta och hjälpa barn i socioekonomiskt svaga områden (se Tandläkartidningen nummer 3 2012).

De svenska tandläkarna visade inte så många bilder på stora hightech-kliniker, men desto mer av vad vi får ut av vår allmänna barnhälsovård, inklusive tandvård, med dess befolkningsansvar. Det var då jag drabbades av den osvenska stoltheten och därmed följande genans, fast jag i dubbel bemärkelse bara satt på läktaren.

 

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch