Små barns frågor är ofta okomplicerade, men att svara kan vara en utmaning.
Vi står på perrongen och väntar på tåget. En vit linje signalerar att vi inte ska stå nära kanten mot spåren. Men i barnens värld är gränser till för att testas. Med ett fast grepp om barnbarnets hand och en uppmaning att det inte är tillåtet försöker jag hindra honom att passera linjen. Han tittar upp och frågar: Varför? Jag funderar ett kort ögonblick och säger: Du kan ramla ner på spåret.
Barnet tittar ner på perrongen och funderar. Han konstaterar att avståndet mellan linjen och kanten är cirka en meter. Sedan vänder han blicken igen mot mig och frågar: Hur skulle jag ramla ner på spåret bara för att jag står på andra sidan linjen? Det är i detta ögonblick som svaret blir komplicerat. Hur ska jag kunna förklara Bernoullifenomenet för en sexåring?
Den holländske forskaren Daniel Bernoulli konstaterade att en given mängd luft har en konstant mängd energi, uttryckt som lufttryck eller hastighet. Ju högre hastighet desto lägre tryck, och vice versa. Ett tåg som snabbt passerar en perrong skapar följaktligen ett sug som skulle kunna dra personer som står nära kanten mot tåget. För er som vill veta mer rekommenderar jag videon från universitetet i Göttingen.
Barn vill ha en rimlig förklaring till varför de ska handla på ett visst sätt och ger sällan upp. Detta är djupt mänskligt och gäller även oss vuxna. Men till skillnad mot barn tar vi vuxna även hänsyn till andra faktorer, som exempelvis vem som ger oss instruktionen och under vilka förutsättningar den ges. Auktoriteters kort synas mer sällan.
Det finns både logik och charm i barnens raka frågor. Kanske vi vuxna oftare borde utnyttja möjligheten att fråga ”varför”.