Barn frågar ”varför ?”

Krönika 19 sep 2019
Dela artikeln

Små barns frågor är ofta okomplicerade, men att svara kan vara en utmaning.

Vi står på perrongen och väntar på tåget. En vit linje signalerar att vi inte ska stå nära kanten mot spåren. Men i barnens värld är gränser till för att testas. Med ett fast grepp om barnbarnets hand och en uppmaning att det inte är tillåtet försöker jag hindra honom att passera linjen. Han tittar upp och frågar: Varför? Jag funderar ett kort ögonblick och säger: Du kan ramla ner på spåret.

Barnet tittar ner på perrongen och funderar. Han konstaterar att avståndet mellan linjen och kanten är cirka en meter. Sedan vänder han blicken igen mot mig och frågar: Hur skulle jag ramla ner på spåret bara för att jag står på andra sidan linjen? Det är i detta ögonblick som svaret blir komplicerat. Hur ska jag kunna förklara Bernoullifenomenet för en sexåring?

Den holländske forskaren Daniel Bernoulli konstaterade att en given mängd luft har en konstant mängd energi, uttryckt som lufttryck eller hastighet. Ju högre hastighet desto lägre tryck, och vice versa. Ett tåg som snabbt passerar en perrong skapar följaktligen ett sug som skulle kunna dra personer som står nära kanten mot tåget. För er som vill veta mer rekommenderar jag videon från universitetet i Göttingen.

Barn vill ha en rimlig förklaring till varför de ska handla på ett visst sätt och ger sällan upp. Detta är djupt mänskligt och gäller även oss vuxna. Men till skillnad mot barn tar vi vuxna även hänsyn till andra faktorer, som exempelvis vem som ger oss instruktionen och under vilka förutsättningar den ges. Auktoriteters kort synas mer sällan.

Det finns både logik och charm i barnens raka frågor. Kanske vi vuxna oftare borde utnyttja möjligheten att fråga ”varför”.

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch