Betydelsen av OS

Krönika 6 sep 2012
Dela artikeln

Det är uppenbart att begreppet ”OS” kan ha lite olika innebörd beroende på referensramar. Det har inte undgått mig att ett spektakulärt och framgångsrikt OS, i betydelsen Olympiska Spelen, just har avslutats i London. Det kan inte hjälpas att jag kommer att tänka på ett annat OS-begrepp, nämligen odontolog-studenternas Odontologiska spel. Även dessa spel avhålls i två årstidsvarianter: Odontologiska Sommarspelen och Vinter-OS. Minnena rusar.

Det må kanske vara tillåtet att ett ögonblick försjunka i nostalgi: kära kurskamrater, glada stunder från studieåren, med olika kårprogram, inkluderande vinter- och sommar-OS. Både lek och allvar i olika aktiviteter, som inramade den ofta tuffa vardagslunken på labb och kliniksalar och tentapluggande in på småtimmarna. I många fall finns studiekamraterna kvar genom årtionden av vänskap under ett fortsatt yrkesliv. Kanske finns de där livslångt.

Snart är det terminsstart och vi ska välkomna nya kullar tandläkarstuderande till landets olika utbildningar. I min roll som ny dekanus vid den odontologiska fakulteten i Malmö, kommer jag att få chansen att säga några ord till våra blivande kolleger. Osökt kommer jag att tänka på invigningen av OS i London. Om jag minns rätt (vilket inte alls är säkert), var det ordföranden i den olympiska kommittén, Jaques Rogge, som talade som om orden var riktade direkt till våra nyblivna studenter: ”Er talang, strävan och drivkraft tog er hit.” Det var förstås ämnat för årets olympier, men jag tänker återanvända denna mening i mitt tal till våra studenter.

Visst har de slitit för att få entrébiljett till tandläkarstudierna, men nu är nålsögat passerat. De tillhör de utvaldas skara. Ofta tänker jag på studenternas ambition och nyfikenhet så som den kommer till uttryck i början av studierna. Inte alltid, men ofta, noterar jag en förändring under studietiden. Nyfikenhetens glöd är inte lika intensiv när det är dags att lämna universitetet med en färsk examen i bagaget. Visst skulle vi önska att intresset, nyfikenheten och ambitionen var minst lika stor – kanske helst ännu större – vid slutet av studierna, som vid dess början. Det räcker inte att talang, strävan och drivkraft tog dem hit.

Utbildningsåren är ju bara början, det är uthållighet som gäller. I vardagslunk och vid fest. Inte bara starten räknas, utan det gäller att hålla hela distansen under ett helt yrkesliv med alla dess utmaningar. Och i både OS och OS.

 

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch