Blågul hyllning

Krönika 21 dec 2017
Dela artikeln

Hjärtat klappar allt fortare. Känner att blodtrycket stiger. Ansiktsfärgen skiftar med tryckstegringen och går från hudfärgat via rött på väg mot lila, tror jag. Jag blir hånad av mina medpassagerare.

Sitter i en buss i New York på väg till ett stort konferenscenter. Bakom mig sitter några amerikanska kolleger som tidigare vänligt och nyfiket frågat var jag kommer ifrån. Artigt har jag svarat ”from Sweden”, och nu har de satt i gång. ”Då förstår vi att du behöver åka på kurs, ni kan väl minst i världen om implantat”, säger de. De skrattar hysteriskt högljutt och fortsätter sin mobbning. Flera i bussen skrattar med, och jag blir alltmer uppjagad.

Plötsligt blir det helt tyst.

En av männen ligger på knä i mittgången i böneställning riktad mot mig. Någon knackar på min axel. ”Vi skämtar, vi vet att ni är bäst i världen. Särskilt på implantat. Vi tillber er ständigt, trots att Branemark är i implantathimlen.” Så det var ett skämt. Det tar lite tid att sänka hjärtrytmen. Helt plötsligt ska alla trycka svenskens hand och klappa på axeln.

Vi fortsätter långsamt i bilköerna genom New Yorks gator och alla vill veta vilka implantat som svenska kolleger anser vara bäst. Vad anser jag om direktbelastning? Vad anser jag om datorplanerad kirurgi? Har jag personligen träffat Branemark? De har ingen aning om huruvida jag alls har någon vetskap om implantat. Det räcker att jag är svensk och därmed åtminstone nästan släkt med Branemark. Implantatguden. Det känns absurt, overkligt. Men nu klappar hjärtat av stolthet. Det är med lätta steg jag kliver in på konferenscentret. För att föreläsa – om periimplantit.

Men det är ju en annan historia.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch