Bollen är rund

Krönika 5 jul 2018
Dela artikeln

Fotbollsfeber råder i landet. Hörde just på radion att 8 000 svenskar hade tagit sig till Ryssland för att se matchen mellan Sverige och Sydkorea i Nizjnij Novgorod och att många av dem reste vidare till nästa match i Sotji. Och nästa i Jekaterinburg. Sammanlagt 760 resmil och för många är det bilen som gäller.

Jag är inte det minsta intresserad av fotboll, inte ens när det är VM, men jag blir riktigt imponerad av supportrarnas hängivna engagemang. Gemenskapen, äventyret och fotbollsframgångarna (förhoppningsvis) är en svårslagen kombination, och de flesta reser säkert hem med minnen för livet. Så jag är faktiskt lite avundsjuk, på gemenskapen, äventyret och minnena.

Nästa stora händelse i Sverige är valet den 9 september. En otroligt mycket viktigare händelse än fotbolls-VM, men stämningen är onekligen en annan. Inga viftande flaggor eller skanderande talkörer som medierna visar från de fotbollsmatchlika politiska mötena i exempelvis Turkiet.

Nej, här tar sig politiken lite mer sävliga uttryck. Det närmaste vi kommer politisk möteshetta är väl under politikerveckan i Almedalen, där det kokar lite extra ett valår, eller vid vårt nyaste event, Järvaveckan. Annars är det mest små timrade valstugor som gäller när svenska väljare ska entusiasmeras.

I det här numret har vi följt upp en artikel vi skrev förra året (nummer 11/2017), där vi ett år före valet frågade riksdagspartierna hur de såg på tandvårdsfrågan. Sedan dess har tandvården lyfts fram i valdebatter och utspel, så vi har gjort en ny rundfrågning. På sidan 15 hittar du den översikten.

Professorer inom odontologi är en krympande skara. Vi lät frilansjournalisten Johan Sievers kartlägga hur det ser ut med professorsförsörjningen på våra fyra studieorter och försöka ta reda på vad konsekvenserna kan bli när professurer inte tillsätts. Forskningen kan bli lidande, liksom odontologins status.

Det tycks också vara så att professorsbanan inte längre lockar som förr, när administration och ständig jakt på forskningspengar slukar professorernas tid, och en specialisttandläkartjänst erbjuder ofta högre lön. Kanske har tiden sprungit ifrån den akademiska världen? Vår artikel om detta hittar du på sidan 34.

Vi har även besökt Zimbabwe, ett land som befunnit sig i fritt fall under många år men där nu Mugabes maktperiod är förbi. Det säger sig självt att det har varit stora utmaningar förknippade med att bedriva tandvård i landet. På sidan 42 hittar du reportaget, skrivet av frilansjournalisten Joakim Rådström.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch