Bristindex 4,34

Krönika 20 sep 2018
Dela artikeln

Blicken faller på en rubrik i dagstidningen. Arbetsförmedlingen redovisar sitt ”bristindex”, alltså yrkesgrupper där man räknar med brist inom ett till fem år. 5 är största brist, 1 är minsta. Tandläkare är högt på listan, med bristindex 4,34. Det är således gyllene tider att vara nyutexaminerad och också att just ha påbörjat sin femåriga utbildning.

Om inte något oväntat händer. Som att man vänder på index och 1 plötsligt blir största brist. Då är det inte så lovande framtidsutsikter för 4,34. Med lite perspektiv på dessa underlag, oavsett om man räknar framlänges eller baklänges, förvånas jag över att man varje gång tycks yrvaken över om det råder brist eller överskott. Nu är det visst tydlig brist. Trots valtider.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.
  1. Kommentar från Hans Lennros 15 oktober 2018:

    Det är när man är nyutexaminerad som man i praktiken påbörjar den egentliga utbildningen.

    För övrigt säger indexet ingenting. Tandläkarbristen styrs av hur många tandläkare som verkligen vill jobba som tandläkare. Den “snart f.d.” regeringen tillsatte Veronica Palm som tandvårdsutredare. Vinner hennes förslag gehör stiger indexet till 5. Men det ger inte fler jobb.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch