Dags att uppdatera sig

Krönika 5 nov 2015
Dela artikeln

Du är välkommen till Göteborg, till ett glittrande glatt Göteborg.

Så skrev Lasse Dahlquist i en sång som känns som en naturlig inledning på ledaren till det här numret av Tandläkartidningen.

Tiden går fort ibland, när man blir äldre säger man också att tiden går snabbare, fast det är nog en sanning som inte håller för en matematisk granskning. För mig känns det i alla fall som om det var i går vi lämnade riksstämman och åkte hem från Älvsjö, och nu är det dags igen för en av de stora årliga begivenheterna inom svensk tandvård.

Det är dags för Svenska Tandläkare-Sällskapet och Riksstämmenämnden att än en gång arrangera Odontologisk Riksstämma, som alltid en självklar samlingspunkt för tandläkarkåren.
I denna ledare vill jag slå ett slag för stämman, både som återkommande företeelse och just årets upplaga av den.

Jag ska medge att jag upplever årets tema, Se hela människan, som speciellt tilltalande. Det är ett tema vi talat mycket om de senaste åren men det blir inte mindre angeläget för det.

Att tandvård och munhälsa påverkar kroppen och välbefinnandet, och vice versa, och att god livskvalitet börjar med munnen, det vet vi. Men hur kopplingarna ser ut och vad som är de viktiga länkarna finns fortsatt mycket att forska om och att diskutera. Det är spännande och utmanande områden.

På riksstämman 2015 ser vi hela människan och tar ett steg närmare att göra munnen till en del av kroppen. Det blir hälsa, samhälle, teknik, forskning, miljö och framtid. Alltså en bred mix, men precis så brett är det.

Munhälsan avgörs av så många faktorer; från klassikerna måltidsfrekvens och tandborstning till sociala faktorer, som hur välutbildad man är och var man har vuxit upp.

Dessutom handlar stämman, med sitt rika utbud av föreläsningar, om så mycket mer: den är en av kårens bästa källor till en bred kunskapsuppdatering.

Samlingen av så många tandläkare ger också möjligheter att återknyta gamla kontakter och skapa nya. Och är man ändå på stämman ska man inte missa tillfället att besöka den stora dentalmässan Swedental och Tandläkartorget, där Tandläkarförbundet och riksföreningarna finns på plats tillsammans med efterutbildningsverksamheten, Kamrathjälpen och Tandläkartidningen.

Kom gärna och hälsa på oss och berätta vad du tycker om förslagen till förbundsmötet – bland annat de nya stadgarna som du hittar på vår hemsida –  och inte minst hur du upplever förbundets arbete: Vad gör vi bra? Vad kan vi göra bättre?

Jag kommer att finnas på torget så mycket jag kan för att träffa er. Välkomna till Göteborg!

Text: Hans Göransson

Dela artikeln
Hans Göransson
Hans Göransson
Hans Göransson är ordförande för Sveriges Tandläkarförbund sedan 2014 och tandläkare/rådgivare på Folktandvården Sörmland.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch