Dags att vända trenden

Krönika 29 apr 2021
Dela artikeln

Karies bland sexåringar fortsätter att öka, nu för nionde året i rad. Sverige kommer därmed allt längre ifrån WHO:s mål om att 80 procent av sexåringarna skulle vara kariesfria år 2020. Målet var nära att nås år 2010, men andelen kariesfria i åldersgruppen har sedan sjunkit till drygt 70 procent.

Spekulationerna om orsakerna har varit många, men säkra svar saknas. En tidigare jämförelse mellan de nordiska länderna visade att Danmark hade fler kariesfria barn jämfört med Sverige. Fint för de danska barnen, men ska verkligen Danmark slå Sverige i hälsa? Nej, detta duger inte. Nu ser jag fram emot att myndigheter och forskare reder ut frågan och ger förslag på hur denna dåliga trend ska kunna vändas.

Text: Andreas Cederlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch