Dags för siffertrassel

Krönika 25 jan 2018
Dela artikeln

Januari är som vanligt de trassliga siffrornas månad. Att skriva 2018 i stället för 2017 kräver stor vaksamhet och vanliga begrepp som ”förra året” i sent skrivna artikeltexter kräver att man håller tungan rätt i munnen. För vilket förra år var det som avsågs, 2017 eller 2016? Priser och utmärkelser trasslar också till det. Här finns inga standarder, vissa delas ut i slutet av ett år för förtjänster under året, andra i början eller i mitten för det innevarande året.

Nåja, det här är bara lite vanligt gnäll och ingen stor sak. Ett nytt år är alltid spännande att ta sig an, man vet aldrig vad som kommer att hända, varken hemma eller borta. Frågan om nyårslöften tänker jag inte ens beröra, vem avlägger ens några?

Nytt för Tandläkartidningens del är att vi blir mer av en månadstidning under 2018, vilket innebär att du får 12 nummer i stället för 15 hem i brevlådan. Ett skäl är att det i läsarundersökningen vi gjorde 2017 framkom att många tyckte att det kom för många nummer, man hinner inte läsa allt. Nu hoppas jag du hinner. Vi siktar också på att successivt under 2018 utveckla innehållet på vår webb, så gå gärna in där och titta om du vill ha mer att läsa.

Vanligtvis brukar de första tre numren av Tandläkartidningen ha ett vetenskapligt tema gemensamt för de nordiska tandläkartidningarna. I år kommer temanumren i stället till hösten, och handlar denna gång om antibiotika, ett angeläget och mycket spännande ämne. Antibiotikaresistens är ju ett framtidsproblem av apokalyptiska proportioner där tandläkare genom sitt förskrivningsmönster har en viktig roll att spela. Redan i detta nummer hittar du på sidan 8 en Metodartikel om antibiotikaanvändning inom endodonti.

Vi har också träffat Birgitta Häggman Henrikson, en pedagogisk talang som fick en fin placering i Forskar Grand Prix 2017, intervjun hittar du på sidan 24. Tidningar skriver ju gärna om problem och missförhållanden, men minst lika viktigt är att berätta om de goda exemplen. I Norrbotten har en ny arbetsmodell, med öppna tidböcker och utvecklat teamtänkande, löst köproblemen på några kliniker. Artikeln hittar du på sidan 36 under vinjetten Klinik & Praktik.

På forskningssidorna kan du läsa om att statinbehandling vid parodontit kan vara effektivt, men att alla positiva studieresultat kommer från en enda forskargrupp. Det finns anledning att fundera då, tycker professor Andreas Stavropoulos som är medförfattare till en metaanalys i ämnet. Man kan inte annat än hålla med honom. Läs mer på sidan 46.

Trevlig läsning och god fortsättning på 2018!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch