Dags för slutspurt

Krönika 27 nov 2014
Dela artikeln

Vi gjorde hundratalet löpsedlar till besökare i vår monter på riksstämman/Swedental. Vi gjorde en hel mässtidning under torsdagen och delade ut den till besökarna på fredagsmorgonen.

Vi publicerade webbnyheter om händelser och seminarier under mässdagarna. Vi intervjuade viktiga beslutsfattare som styr och påverkar tandvården på mässans stora scen.

Och vi mötte – viktigast av allt – massor av er läsare och annonsörer, fick intressanta synpunkter, tips och väldigt mycket positiv feedback på ”nya” Tandläkartidningen. Tack så mycket för det!

Det är alltså inte utan orsak som jag och tidningens duktiga medarbetare är lite trötta denna måndagsmorgon den 17 november när detta skrivs och nr 14 snart ska skickas till tryck.

Trötta men nöjda – vilket jag hoppas att alla ni andra som jobbade på riksstämman/Swedental också kände er när det var över.

Men trötta eller ej, nu är det slutspurt in mot jul. Så absolut direkt efter mässan gjorde vi alltså det sista på denna tidning, som du just nu håller i din hand.

Även här kan du förstås läsa ett antal artiklar från stämman. Men du kan också bland annat läsa om viktiga hygienfrågor, möta Hsan:s omdebatterade ordförande Aud Sjökvist och läsa om ledarskap inom tandvården och det ökande antalet klinikchefer som saknar tandläkarutbildning. Vad innebär det för verksamheten?

Vi har också granskat frågan om en sockerskatt, något som finns i olika varianter i såväl Norge som Danmark och Finland. Här hemma ligger dock de flesta partier lågt i frågan – än så länge.

Och vi fortsätter på temat kost, för lite längre in i denna tidning kan du läsa om professor Peter Lingström, som på riksstämman fick ta emot pris för sin forskning om matens betydelse för munhälsan.

På vår arbetslivsavdelning Karriär, kan du i detta nummer läsa om mobbning på arbetsplatsen och vad man kan göra för att upptäcka och komma till rätta med den. Visste du att man i en rapport som togs fram i slutet av 90-talet kom fram till att någonstans mellan 100 och 300 personer begår självmord årligen på grund av att de utsatts för mobbning på jobbet? Hur det utvecklat sig sedan dess vet jag inte, man kan ju bara hoppas att siffran har minskat.

Men även om det i dag ”bara” skulle vara en tiondel så många är det likväl helt oacceptabelt och helt förskräckligt.

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch