Där borde ministern ha varit med

Krönika 16 aug 2012
Dela artikeln

Det låter så dramatiskt, detta att äldres munhälsa skulle vara en “tickande bomb”. Men så rubricerades ett seminarium i Almedalen och en debattartikel i Göteborgs-Posten med Tandläkarförbundet som avsändare i början av juli. En sliten metafor (vi har till exempel flera gånger citerat dem som anser att periimplantit är en “tickande bomb”) kan ha viss relevans även om just denna kan verka lite malplacerad med tanke på hur många verkliga bomber som inte bara tickar utan också briserar här och där.

Om vi bortser från bombjämförelsen finns det gott om stöd för uppfattningen att stora munhälsoproblem är att vänta i takt med att gruppen äldre äldre fylls på underifrån med de stora årgångarna födda på 40-talet. Ett exempel är resultatet av en enkät till förtroendevalda i fyra pensionärsorganisationer med Tandläkarförbundet som avsändare. Det visar både på äldres problem med munhälsan och på okunskap om vilken hjälp som finns att få. Hela rapporten finns på Tandläkarförbundets hemsida och där kan du också följa debatten som den gav upphov till i Almedalen. Fast så mycket debatt blev det inte, snarare ett engagerat samtal, eftersom alla deltagare var helt överens om behovet av att satsa på god munvård för äldre patienter.

Jag är säker på att folkhälsominister Maria Larsson skulle ha haft stor nytta av att befinna sig just där just då; under den timme som samtalet pågick hade hon kunnat förse sig med fakta om hur det förhåller sig med de äldres munhälsa i verkligheten och idéer om hur vården skulle kunna organiseras bättre.

I det här numret har vi kommit fram till det åttonde avsnittet i vår serie “Munhälsa hela livet”. Där intervjuar vi just folkhälsominister Maria Larsson. Sanningen att säga är nog frågorna mer givande än svaren; som så många andra politiker väljer Maria Larsson att beskriva hur politiken är tänkt att fungera, hur det borde vara eller hur det kommer att bli när en ny reform är på plats i stället för att ge konkreta svar på frågor om dagens faktiska situation. Läs själv!

 

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch