De avgörande små besluten

Krönika 23 feb 2012
Dela artikeln

Många av de val vi gör varje dag kan komma att styra tillvaron långt in i framtiden. Beslut som verkar bagatellartade kan visa sig bli om inte livsavgörande så i varje fall det första steget på en väg som vi fortsätter gå utan att minnas hur vi hamnade där.

När en privattandläkare i Stockholm kände behov av en nytändning i yrket låg utlandsjobb närmast till hands. Så råkade han se att folktandvården i Gäddede behövde en vikarie och tänkte om; det var tomt i kalendern och jobbet värt ett försök. Nu har det gått en tid, jobbet är fast och dessutom delat mellan Sverige och Norge. En ingivelse, och han upptäckte ett nytt spår som ledde till den svensk-norska fjällvärlden. Läs mer om honom på sidan 14.

En annan tandläkare konfronterades med de hårda bud som rådde på arbetsmarknaden just som hon tog examen. Som så många av hennes kursare måste hon fatta ett beslut: stanna och försöka hitta jobb i Sverige trots allt eller flytta utomlands. Hon valde Schweiz, etablerade sig och startade en hel kedja av tandvårdskliniker. Nu är hon tillbaka i Sverige som ledare för en nystartad klinik i Stockholm. På sidan 38 intervjuar vi tandläkaren vars val ledde till en u-sväng ut i Europa och åter till Sverige.

I början av året ställdes de tandläkare som varit medlemmar i Privattandläkarna och därmed i Tandläkarförbundet inför ett val: gå med eller inte gå med i förbundet. Många valde medlemskap. De som valde bort förbundet eller tvekade märker snart att detta får, kanske oönskade, konsekvenser: ingen Tandläkartidning (om man inte har en prenumeration), måste ta ner skylten med symbolen för medlemskapet i förbundet och radera loggan från visitkort, kallelsekort och hemsida. Högre avgift på kursen man hade tänkt gå på. Och så vidare. Till synes små beslut får märkbara konsekvenser långt in i framtiden.

På sidan 114 hittar du bilder på de förhoppningsfulla unga tandläkare som nyligen lämnade tandläkarhögskolorna i Umeå och Göteborg. De om några har viktiga val framför sig! Som tur är kan man för det mesta göra ett nytt val om man har styrt in på fel väg. Det gäller såväl nya som etablerade tandläkare.

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch