Delat minne är dubbelt minne

Krönika 12 mar 2020
Dela artikeln

Det blir tomt när en vän försvinner. Ibland blir det också tyst, mer än väntat tyst. Som när en av mina vänner försvann från livet för några veckor sedan.

Hon brukade krydda sitt tal med märgfulla och ofta skämtsamma ordspråk och talesätt som lätt fastnade. ”De både värmer och klär, sa gumman som hade löständer” var ett sådant. ”Det ordnar sig med skridskor bara det blir is” var ett annat. Då löser sig det mesta.

Hon hade näsa för livets is, hittade alltid någon vik där isen låg, där den höll så länge den behövde hålla. Men till sist gick det inte, livsisen smälte bort och lade sig aldrig igen. Skridskor blev totalt överflödiga och talesätten har nu tystnat för gott.

Varje vän har ju sin funktion och betydelse, vissa blir en del av ens rotsystem, andra kommer och går men dröjer ändå kvar i någon vrå av det som blir ens liv. Vid en minnesstund blir väven av livsavgörande möten, relationer, händelser och stunder runt en människa så tydlig, minnena blir en gemensam skatt att vårda.

Men enligt statistik från Sveriges begravningsbyråers förbund har antalet gäster på minnesstunden i anslutning till begravningarna halverats sedan början av 1990-talet. Jag vet inte vad det säger egentligen, men det känns sorgligt om det är så att vi inte tycker oss ha tid att sörja och dela med oss av minnena.

Apropå klädsamma löständer så kan man numera fixa det mesta själv, verkar det som, och vi har i det här numret en metod-artikel på fixa själv-temat. Numera duggar erbjudanden om gör det själv-fasader och lätt som en plätt-ortodonti (utan direkt kontakt med en tandläkare) tätt, vilket fick oss att testa ett par produkter. Produkten ”Perfect smile veneers” fick oss dessutom att skratta högt, läs mer på sidan 8.

I detta nummer startar en artikelserie om kompetensbristen och dess följder, och vi gör ett nedslag på odontologiska institutionen i Göteborg. Ett annat nedslag gör vi, per snöskoter, i norra Sverige där tandläkare nysatsar i glesbygden inför nedtrappningen av yrkeslivet, läs Porträttet på sidan 32 (och se en liten film på webben!).

En annan som nysatsar är en nybliven parodontolog i Sundsvall som fått i uppdrag att bygga upp specialistverksamheten efter några års träda, den artikeln hittar du på sidan 72. På sidan 44 kan du läsa om hur det egentligen fungerar med klagomålshanteringen och lex Maria-systemet som nu varit igång ett tag. På vetenskapssidorna hittar du tredje och sista delen i årets nordiska tema om sambanden mellan oral och allmän hälsa. Denna gång handlar det om den orala mikroflorans koppling till allmänhälsan och om sambandet mellan orala infektioner och hjärt-kärlsjukdomar.

Jag önskar dig både nytta och nöje!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch