Den hotande nostalgin

Krönika 8 sep 2011
Dela artikeln

Regniga semesterdagar är nödvändiga. Någon gång per år ska hemmets inventarielista ses över. Vissa föremål mellanlandar på vinden innan de inleder sin sista resa till avfallsanläggningen. Det är märkligt svårt att göra sig av med det förflutna. Det känns tryggt att ge varje ting en sista chans att återvända från den råkalla vinden till hemmets värme.

Egentligen var planen att röja plats för fler kasserade ägodelar. Tyvärr upptäckte jag aldrig faran förrän det var för sent. Bland tallrikar med hysteriska 70-talsmotiv, kälkar och urväxta skidkläder uppenbarade sig en samling bilder från tiden kring studenten. Hundratals retuscherade minnen där tiden delvis förvanskat eller i bästa fall förskönat historien. För visst var vädret bättre förr, eller som Federico Fellini hävdar i sin nostalgiska film Amarcord, fartygen mycket större och de kvinnliga tobakshandlarna frodigare. Mitt fynd omintetgjorde alla ytterligare planer för dagen. Jag blev sittande, entusiastiskt bläddrande i dokument från en bekymmersfri skoltid.

Anpassar oss för överlevnad

Idéhistorikern Karin Johannisson säger i en intervju i DN att nostalgi fångar in frånvaron av trygghet, stabilitet och kontinuitet. Hon menar att människan förutsätts vara modern, framåtblickande och flexibel, men att vi också längtar efter stabilitet. Att söka sig bakåt i tiden skulle alltså vara ett sätt att hantera ett samhälle i snabb förvandling. Men samtidigt är förutsättningen för överlevnad att vi anpassar oss till förändrade villkor och inte ryggar tillbaka. Jag kan ana ett besvärande motsatsförhållande.

Vi kopplar ofta nostalgi till föremål och trender. Borde vi inte även inkludera kunskap, attityder och åsikter? Henrik Ibsen lär ha sagt att »en normal sanning varar sällan längre än 20 år«. Nog finns det plats på vinden även för andra nostalgiska företeelser. K-märkta sanningar kan möjligen ge trygghet men behöver utmanas. Jag har bara kvar en lärobok från studietiden på Holländargatan. Petrén och Carlsöös beskrivning av kroppens anatomi känns fortfarande hyggligt aktuell. Däremot är få andra sanningar från min studietid alltjämt accepterade. Nu kommer det en regnskur till så varför inte ta tillfället att ifrågasätta några ytterligare ståndpunkter?

 

 

Dela artikeln
  1. Kommentar från Janet Suslick 21 september 2011:

    Ska fundera på vilka K-märkta sanningar jag värnar om! När blir det fotovisning, förresten?

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch