Den röda knappen

Krönika 19 okt 2017
Dela artikeln

Om man placerar en lysande röd tryckknapp mitt på en vit vägg, så kommer någon så småningom att trycka på den. Framför allt om man är två år och inte kan läsa varningen att överfallslarmet i svärföräldrarnas tjänstebostad är kopplat direkt till Säkerhetspolisen. Det tog en bra stund för familjen att förklara för en grupp bistra herrar i uniform och med dragna vapen att larmet var ett misstag och att vår son ännu inte kunde läsa. Det tog ännu längre tid att hitta gärningsmannen som gömt sig i en källarskrubb. Sannolikt insåg han att det inte var så genomtänkt att trycka på den läckra knappen och att skulden skulle falla på honom. Men frestelsen blev för stor.

Färger påverkar vårt beteende. När butiker inreds och när tillverkare formger produkter har färgvalet betydelse. Medan gul färg signalerar optimism och ungdomlighet uttrycker svart kraft och elegans. Grön färg sammankopplas ofta med välstånd och är den enklaste färgen för ögonen att tolka. Den används därför ofta i miljöer som ska vara avkopplande. Vit färg associeras ofta med renlighet och hälsa.

Tidskriften Time beskriver hur färg även kan vara avskräckande. Efter undersökningar har det slagits fast att färgen Pantone 448 C är världens fulaste färg. Färgen kan liknas med nyansen i vattenglaset efter en målarstund med vattenfärger på dagis – alltså smutsaktiga toner
i brunt-grönt-grått. Undersökningen var beställd av australienska regeringen i syfte att hitta den mest avskräckande färgen på cigarettpaket. Om det fungerar bör kanske flera ohälsosamma fenomen ställas på kö för ommålning.

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch