Det är bra att sticka ut

Krönika 16 okt 2014
Dela artikeln

Hakan är den mest utstickande delen av underkäken, mandibeln. Jag är inte helt klar över dess evolutionära bakgrund eller varför den egentligen ser ut som den gör på oss primater, men jag tror att vi har fått den för att vi ska sticka ut den.

Jag tror att det är bra med åsikter och att det är ännu bättre när de får brytas mot varandra, mötas, fördjupas, utvecklas eller kanske modifieras i ljuset av nya fakta och andras tankar. Jag tror att en livaktig debatt är livsnödvändig för en yrkeskår och dess förbund.

Vill du sticka ut hakan i någon tandvårdsfråga rekommenderar jag våra debattsidor. I den nya Tandläkartidningen har vi lyft fram dem och jobbar aktivt för att få in hett material.

Vår ambition är att dessa debattsidor ska bli den centrala platsen för diskussionen om tandvårdens angelägna frågor. Du är mycket välkommen att ta del i den och bidra med dina fakta, synpunkter och tankar.

I detta nummer har vi bland annat ett debattinlägg om periimplantit, från tre tunga forskarnamn, ett annat om SKL:s engagemang i tandvården och en replik på förra numrets inlägg om antibiotika och probiotika. Jag rekommenderar läsning.

Vi är stolta att kunna säga att vi fått många nya läsare sedan vi lanserade den omgjorda tidningen. Uppenbarligen har förändringen gått hem.

Några som jag tror bidragit till detta är våra nya krönikörer, och i detta nummer skriver tandläkaren, rättsodontologen och kriminalteknikern Anna Jinghede en krönika om våld i nära relationer och tandvårdens skyldighet att se. Läs!

Du möter bland annat också SBU:s Sofia Tranæus, Umeåforskaren Pernilla Lundberg och den rörelsehindrade tandläkaren Imane Zemmama.

Jag föddes 1960 och samma år såg Praktikertjänst dagens ljus. I förra numret intervjuade vi dess nya ordförande Urban Englund, i detta nummer kan du läsa den mångårige hälso- och sjukvårdsreportern Lars Hugos betraktelse över landets överlägset största vårdbolag. En mätt 54-åring som börjar tackla av, eller ett bolag som kommit nytänt ur 50-årskrisen? Åsikterna i branschen är delade.

Nästa nummer av Tandläkartidningen kommer just före Riksstämman/Swedental, packat med nyttigheter inför dagarna på Stockholmsmässan. Vi ses där!

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch