Det är inte över

Krönika 27 aug 2020
Dela artikeln

Det är med blandade känslor jag konstaterar att hemmet får bli min arbetsplats ett bra tag till. Det är skönt att spara restid och slippa bussar och igenkorkade cykelbanor, men tråkigt att vara utan arbetskamrater. Jag inser hur mycket av motivationen och arbetsglädjen som uppstår i andras sällskap. De digitala mötena blir mer effektiva och det blir färre avbrott, men det krävs disciplin för att hålla ångan uppe, eller hur man ska uttrycka det.

För Tandläkartidningen har pandemin inneburit en viss nedgång i annonsförsäljningen – företagen håller igen som en följd av att klinikerna håller igen – men vi har ändå varit förskonade jämfört med många andra tidningar. Ännu är det för tidigt att dra några slutsatser eller sammanfatta hur tandvården har drabbats av coronapandemin, att den drabbats hårt råder det dock inget tvivel om. Vi lär få anledning att återkomma till detta i artikelform framöver.

Vaccin är ett spännande område och ett verksamt sådant mot covid-19 är det som alla väntar på. I det här numret finns på sidan 30 Porträttet där vi intervjuat professor Matti Sällberg, tandläkaren som blev vaccinjägare och nu, om än motvilligt, är en av de nya pandemikändisarna. Häromveckan fick vi se en stolt president Putin presentera ett första vaccin, men läser man vår artikel förstår man snabbt varför det finns anledning att vara skeptisk till den nyheten.

Vi har på sidan 8 ett reportage från USA, där opioidmissbruket blivit en annan sorts epidemi som skördar chockerande många liv, och där tandläkarna som förskrivare av beroendeframkallande mediciner har en viss roll. Vi berättar på sidan 16 också om klinikstängningar i Dalarna som fått bakläxa eftersom beslutet om nedstängningar fattats av tjänstemän och inte politiker. Gör om och gör rätt blev uppmaningen till Region Dalarna. Du hittar också en artikel om hur tandvårdens ledare behöver vettiga villkor för att inte duka under av stress. I Region Örebro pågår ett förändringsarbete kring just detta och artikeln hittar du på sidan 46.

Är du sugen på att forska i Norge ska du bläddra fram till sidan 52; där berättar Per Vult von Steyern om hur det är att gästforska vid NIOM. Vetenskapsartiklarna handlar denna gång om hur salivflödet och mängden kariesbakterier påverkas av överviktskirurgi samt huruvida silverdiaminfluorid eller natriumfluorid är att föredra.

Hoppas du får en nyttig lässtund!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch