Det är nog nu!

Krönika 25 jan 2018
Dela artikeln

”Är det så vanligt? Det hade jag aldrig kunnat tro!” Det här är ett yttrande som vi hört ofta under hösten och som får gälla som inledningscitat för dagens ledare. Det har sagts av många som blivit ärligt överraskade och omskakade av höstens #metoo-kampanj. Dagens citat tillskriver jag alltså det anonyma flertalet.

Jag ska villigt medge att jag själv tillhör gruppen som blivit överraskad av omfattningen på uppropen, men kanske framför allt över grovheten i de kränkande gärningar som beskrivits. Jag har svårt att förstå en del av det som beskrivs, och hur man tänker när man utsätter en medmänniska för något sådant.

I skrivande stund har jag inte mött något upprop inom tandvården. Det innebär inte att vi kan slå oss för bröstet och tro att sexuella trakasserier inte förekommer i vår bransch. Det vore naivt.

Tandvården är en verksamhet där man ofta har en väldigt tydlig hierarki. Många kvinnor befinner sig i en utsatt position. Detta skapar naturligtvis risker.

I en verksamhet där man arbetar så tätt ihop hela dagarna, även fysiskt, vore det konstigt om inte situationer uppstod. Det kommer alltid att finnas tillfällen när handlingar missförstås på ett eller annat sätt. Det är något vi aldrig kommer att komma ifrån, och det är nog något vi normalt kan hantera. Det är inte det jag upplever som ett problem.

Problemet är de individer, förvisso en mindre grupp och oftast handlar det om män, som systematiskt missbrukar sin position och utnyttjar och trakasserar andra. Jag hoppas att det vi sett i höst varit en väckarklocka och att de som har haft ett sådant beteendemönster nu inser att den tiden när offren teg och led är slut.

Till de här personerna säger jag att det är nog nu! Att trakassera andra människor är aldrig okej. Till er som upplever trakasserier säger jag: Säg ifrån! Det finns ingen anledning att acceptera ett sådant beteende.

Text: Hans Göransson

Dela artikeln
Hans Göransson
Hans Göransson
Hans Göransson är ordförande för Sveriges Tandläkarförbund sedan 2014 och tandläkare/rådgivare på Folktandvården Sörmland.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören.: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch