Det djupt mänskliga

Krönika 12 feb 2015
Dela artikeln

Jan och Maria Berglins stora bok om kropp och hälsa ligger uppslagen på soffbordet. Enligt omslaget är det en bok ”om matvanor, ovanor, hypokondri, ångest och hela skiten”. Och en ypperlig chans att ta till sig några komiska perspektiv på livet.

Jag kan inte undgå att upprepa valspråket för Improbable Research – först skratta och sedan tänka.

Det finns mycket i dessa seriekreatörers vardagliga betraktelser som lockar. Kanske är det bilden av oss själva som fastnar lättast.

Ett kapitel handlar om tänder. Om serietecknare representerar medelsvensken kan allmänhetens bild av tandvård sammanfattas med tre ord: pengar, smärta och amalgam. Vi får bjuda på det.

Vissa hävdar att tandvården sågar av den gren den sitter på. I alla fall i teorin skulle förebyggande vård kunna göra oss arbetslösa.

Men denna diskussion kan omöjligen bli aktuell bland serietecknare. Det räcker med en enstaka hälsobilaga för att inse att det finns en bottenlös sjö att ösa ur.

Sovmorgnar ökar risken för hjärtinfarkt, fem glas rött vin om dagen förbättrar hälsan eller rätt pH-balans läker kroppen.

Titt som tätt dyker mer eller mindre verklighetsförankrade påståenden upp i medierna. För en tid sedan debatterades det ekonomiska bidraget till Elöverkänsligas Riksförbund i media. Riksförbundet hävdar att det finns vetenskapligt stöd. Bland annat Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen är av annan åsikt.

Det kan vara svårt att tolka vetenskap, och orsakssamband är ett knepigt kapitel. Vi letar gärna efter argument som främjar vår sak eller möjligen överförenklar det komplexa.

En sak är dock otvetydig – det mänskliga beteendet är serietecknarens bästa vän.

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch