Det fortsätter uppåt

Krönika 12 mar 2015
Dela artikeln

I en tid när väldigt många tidningar har fallande upplagor ökar vår. Vid förra årets slut hade Tandläkartidningens upplaga stigit med 200 exemplar jämfört med 2013, enligt färska siffror från TS. Det är vi glada för!

Glada är vi bland annat också för att det nordiska vetenskapliga temat – som du kan läsa den tredje och sista delen av i detta nummer – fått flera läsare att höra av sig med uppskattande ord. Tack för ett mycket intressant temanummer, skriver en läsare: ”Läste väl genomtänkta funderingar och formuleringar och kände att jag både fick bekräftat kunskap och tekniker jag redan använder och även med mig nya tankar!”

Precis så vill vi att det ska vara att läsa Tandläkartidningen.

I förra numret intervjuade vi Lena Sjöberg, ordförande för Tandvård mot tobak, och strax därpå kom Gabriel Wikström, minister med ansvar för såväl folkhälsa som tandvård, med ett förslag om skärpta regler för bland annat rökning på allmän plats.

Nu tror jag ju i och för sig inte att de två händelserna har ett samband, men jag tycker likväl att det är positivt att kampen mot rökning och tobakens skadeverkningar intensifieras.

Debatten om fluor har skjutit fart på senare tid. På sociala medier florerar nu mängder av uppgifter om att fluor är farligt för barn. Oavsett evidens tar många föräldrar intryck av detta och en del slutar helt med fluortandkräm till sina barn. Ibland med förskräckande resultat, som vi kunnat läsa om i andra medier. Hur ska tandvården förhålla sig till denna oroande utveckling, hur lugna, informera och möta oron på ett konstruktivt sätt? Och vad vet vi om fluor? Läs om det på sidorna 42–46 i nummer 3 2015 eller här på webben.

Läs också i tidningen om att en hel del antibiotika förskrivs på tveksamma grunder inom tandvården. Samt om Socialstyrelsens nya bedömning av arbetsmarknaden för tandläkare.

I förra numret skrev vi ju om att rekordmånga svenska studenter läser till tandläkare i utlandet, en nyhet som också fick ganska god spridning i andra medier.

Socialstyrelsen bedömer dock att det trots detta – och en del andra faktorer som påverkar arbetsmarknaden – råder balans mellan tillgång och efterfrågan på tandläkare för närvarande.

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch