Det kom ett brev

Krönika 3 sep 2015
Dela artikeln

”Hur jag än räknar kommer jag fram till att det är 30 år sedan mitt liv förändrades, och jag måste skriva. Du minns kanske, jag var inte så gammal men alla mina framtänder i överkäken var borta. Att vara 23 år och tandlös är fruktansvärt.

Operationen var en av de värsta i mitt liv, men efter 30 år kan jag fortfarande bita i äpple och knäckebröd, jag fungerar i sociala sammanhang och kan skratta utan att tappa tänderna.

Det här livstecknet är avsett som ett minne för att vi träffades för 30 år sedan och min oändliga tacksamhet för att implantatbehandlingen har förändrat mitt liv till det bättre. Jag vill bara berätta att efter så många år sitter tänderna kvar och att jag tänker på detta med tacksamhet.

Att förlora ett ben eller en arm får människor att känna medlidande med den drabbade. Personen som förlorar sina tänder, där-emot, möts ofta av förakt och fördomar. Att förlora tänder förknippas med dålig tandhygien, låg utbildning, dålig social status. Så är det inte alltid.

Det är fruktansvärt att – i annat sammanhang – ligga på sjukhus, gå upp tidigt innan alla andra vaknar – ingen får se tandlösheten. Det är fruktansvärt att aldrig kunna skratta på ’riktigt’. Tänderna kan lossna och folk kan se att det är löständer.

Det är fruktansvärt att hela tiden kolla vad som bjuds att äta. Det får inte vara något som tänderna kan fastna i. Listan är lång. Skammen var värst.

Vad operationen har betytt för mig i förlängningen?

Jag fick tillbaka självkänslan. Utan att överdriva, törs jag skriva: Behandlingen har bokstavligen förändrat mitt liv.

Brevet blev en aning längre än jag hade tänkt mig, men jag önskar av hela mitt hjärta att budskapet gick fram.”

Det gjorde det. TACK!

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch