Dilemmat med topplistor

Krönika 4 jul 2019
Dela artikeln

Radio är en välsignelse under bilresor. Efter en omröstning har en radiokanal ställt samman de 100 bästa svenska låtarna genom alla tider och spelar upp en i taget. Jag känner bara igen ett fåtal, sannolikt därför att jag inte tillhör åldersgruppen som röstat. Det tycks som om tidernas begynnelse inträffade under mitten av 1980-talet. Dessutom verkar de bästa låtarna ha komponerats under det senaste decenniet.

Organisationen TED listar på sin webbplats de mest populära föreläsningarna genom tiderna. Ken Robinsons både underhållande och kloka tal med titeln ”Do schools kill creativity?” innehar sedan länge förstaplatsen, numera med drygt 57 miljoner visningar. Samtidigt bör man veta att TED började lägga ut tal på webben redan 2006 och Ken Robinsons tal var ett av de första att publiceras. Det har följaktligen funnits gott om tid att bli populär.

Universitet rangordnas årligen av ett flertal olika organisationer. Positiva resultat används som statusmarkör både vid intern och extern marknadsföring. Men topplistorna har fått kritik.

Den brittiska organisationen Study International vägleder ungdomar inför internationella studier. I en artikel på sin webbplats lyfter de problemen med rangordning av universitet. Topplistorna baseras påfallande ofta på helt olika kriterier.

I en debattartikel i tidningen Irish Times travesteras Mark Twain i rubriken ”Lies, damned lies and university rankings”. Författaren Ellen Hazelkorn menar att jämförelserna mellan olika universitet kan vara missvisande.

Populariteten hos topplistor beror nog på dess enkelhet. De skulle kunna underlätta våra val. Men tolkningen är inte oproblematisk. Sannolikt har detta mindre betydelse i listor med bästa musik eller film. Men vid vägledning av studenter kan konsekvenserna bli större.

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch