Din åsikt hjälper oss

Krönika 23 feb 2017
Dela artikeln

Efter ett halvår på jobbet har det blivit dags för min första avstämning med er läsare. Det blir i form av en ny läsarundersökning. Den senaste gjordes 2013 så det ska bli spännande att se resultatet. Vi drar igång inom någon vecka och undersökningen görs via telefonintervjuer. Om just du tillhör vårt statistiska urval är min förhoppning att du vill delta och generöst dela med dig av dina åsikter. För oss är de guld värda! De hjälper oss att utveckla tidningen så att den blir ännu bättre och ännu mer angelägen för dig som vill ha koll på professionen och tandvårdsbranschen.

Särskilt nyfiken är jag på att få veta vad du vill läsa mer om eller tycker vi missar att bevaka. En annan spännande fråga är hur du vill ta del av tidningen i framtiden. Utvecklingen går åt det digitala hållet, men inom tidskriftsbranschen är detta inte alls lika tydligt. Många tidskriftsläsare vill fortfarande ha sin tidning i pappersform, det visar flera undersökningar av människors mediavanor. Vi finns ju redan även på nätet, men vill gärna utveckla den arenan också.

I väntan på dessa svar har vi satt samman en tidning som jag hoppas du ska gilla: Vi berättar om privatpraktikern Göran Friman som parallellt med sin kliniska verksamhet har forskat om medicinsk screening, i det här fallet mätning av blodtryck och blodsocker på mottagningens patienter. Nu disputerar han, men vi träffade honom i pulkabacken!

Du får också möta Peter Carlsson, som rest jorden runt i jakten på uppgifter till WHO:s databas om tandhälsan i världens länder. En sorts modern forskningsresande i tandhälsa, skulle man kunna säga. Nu är han föreståndare på WHO Collaborating Centre i Malmö. Bägge dessa profiler har breddat och utvecklat sin tandläkarroll på ett spännande sätt.

På forskningssidorna berättar vi om en fluor-studie på små barn som aktualiserar det gamla rådet till föräldrar att inte borsta barnets tänder med fluortandkräm på kvällen efter att barnen blivit behandlade med fluorlack. Lite extra fluor är som bekant inte farligt, men onödigt. Fluordebattens alternativa fakta behöver bemötas med hårda fakta, och egentligen är det konstigt att inte fler experter gör sig hörda i debatten, kan jag tycka.

Vi rundar av med den tredje och sista delen av vårt nordiska tema om gerodonti. Varför inte göra som tandläkare Charlotta Elleby, som hörde av sig och ville ordna ett seminarium på sin klinik med våra tio vetenskapliga artiklar som kunskapsbas? Jättekul! För vad kan passa bättre än att använda Tandläkartidningen som kunskapskälla? Men det gör du säkert redan!
Hilda Zollitsch Grill, chefredaktör

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch