Djupdykning i sommargarderoben

Krönika 1 jul 2021
Dela artikeln

Den flimrar i luften, hettan. Det blåser visserligen, men vinden känns som en påslagen hårtork. Värmen är efterlängtad efter en ovanligt kall maj månad, och det handlar om bara några futtiga veckor innan allt svalnar igen, men intensiteten i den överraskar mig varje år. Plötsligt funkar inte garderoben längre och hur var det nu, vilka plagg var svalast i fjol? Jag måste inventera sommarplaggen. Visst använde jag kofta rätt mycket förra sommaren, eller var det sjal?

Det är verkligen inga stora problem, utan mest att skratta åt. Samma frågor uppstår igen när det bli kallt, fast tvärtom förstås, och så är det att bo i ett land med fyra årstider, det ger omväxling och vitt skilda naturupplevelser som ingen tropisk plats kan matcha.

Sommar innebär också ledighet och mer tid att läsa, så vi har fyllt sommarnumret med lite extra långläsning, som vi brukar. Denna gång handlar långläsningen om den svenska tandläkaren som försökte övertyga fransmännen om att kejsar Napoleon blev arsenikförgiftad. Det gick tydligen sådär, fransmännen var inte förtjusta.

Tandläkartidningen kan ju tas med till stranden, till landet och läsas både i bersån och på seglatsen. Varför inte passa på att läsa våra vetenskapliga artiklar i lugn och ro? Du hittar alla nummer i appen och på webben.

Porträttet handlar denna gång om Gunilla Klingberg, tidigare förbundsordförande, numera dekan vid odontologen i Malmö och en kvinna som har stort inflytande och vet vad hon vill. Inflytande har också influencers, och de finns även inom tandvården. Vi väljer att kalla dem influerare, och du hittar dem under vinjetten Karriär på sidan 58.

Momsutredningen gav i början av juni sitt förslag till hantering av vårdmomsen (se sidan 15), men mer korrekt är att säga att den har avstått från att komma med förslag, och hänvisar till att EU-domstolen kan komma att underkänna en svensk förtydligande lag. Fegt, säger Läkarförbundet och får medhåll av Privattandläkarna. Även kvalitetsregistret SKaPas årsrapport (se sidan 20) har just landat och visar att runt 20 procent av patienterna som har avancerad parodontit inte har fått behandling, vilket är en bekymrande hög siffra. Orsakerna är förstås många, och i detta nummers Metodartikel skriver vi om en utväg: att remittera parodontitpatienterna till specialist i tid.

På vetenskapssidorna hittar du en artikel om diabetes och karies, ett ämne med stor klinisk relevans. Och sist, men inte minst: bilder på de nyutexaminerade och stolta tandläkarna från Göteborg, Malmö och Stockholm. Vi säger stort grattis!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch