Du nalkas, ljuva sommar

Krönika 14 jun 2012
Dela artikeln

Det drar sig mot sommar. Men först ett crescendo. För oss med engagemang inom universitetsvärlden är det snart terminsavslutning. Mycket ska vara klart innan det är dags för studenterna att tömma omklädningsskåpen.

Det är säkert liknande för de flesta av er inom klinisk verksamhet. Arbeten och utlämningar ska vara klara före semestern. Och sedan lite avkoppling, utan att ständigt snegla på klockan. Kanske någon vågar sig ut i solen ett ögonblick eller två, utan att bli livrädd för livshotande sjukdomar.

Som för att inte bli besvikna när sommaren är över, garderar sig några med fraser som »jaja, snart vänder det och blir höstmörker«. Det är sant, men varför inte njuta av tiden just nu? Underbart är kort. Alldeles för kort…… Och sedan blir det kallare. Eller varmare, beroende på vem som för tillfället har tillgång till nyhetsmegafonen. Tala om evidensbasering och kunskapsluckor!

Dags för ett halvårsbokslut. Det betyder att det finns ett halvår kvar att läka sår mellan professionens organisationer. Alldeles för tidigt att tala om ett »annulus horribilis«. Optimisten tror på framtiden.

I vetenskapens närhet känns det hoppfullt. Vi har etablerat nationell samverkan mellan tandvårdens alla aktörer och sätter tilltro till politisk klokskap i höstens forskningsproposition. Och utgår från att medvetenheten om tandvårdens betydelse för folkhälsan skapar tydligt utrymme för att vi ska kunna beforska de viktiga kunskapsbrister som identifierats genom SBU:s arbete med systematiska kunskapsöversikter och i arbetet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

Riksrevisionen har just avlämnat en rapport med kritiska synpunkter på det statliga tandvårdsstödet. Det finns säkert anledning till kritik. Men varför inte vända det till något positivt? Det finns tydligt utrymme för förbättring. Och i stället för att kasta oss in i ännu en reform, låt oss först ta reda på vilka alternativ som finns för att sedan värdera vilka åtgärder som ger bästa effekt. Inräknat kostnadseffektivitet, hälsovinster och patientupplevt bästa utfall. Genom den nationella samverkan som nu etablerats, har vi beredskap att ta fram kunskapsunderlag på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt. Sedan kan vi ytterligare förbättra tandvården och intresset för tandvård.

Studentorkestern Pulpahornen på Käftis i Malmö har ett valspråk som passar extra bra nu när sommarledigheten hägrar: »Hårt arbete kräver hård avkoppling.« Från Tandläkartidningens vetenskapliga redaktion önskar vi våra läsare en riktigt skön och avkopplande sommar. Njut av välförtjänt ledighet.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch