En återblick

Krönika 16 jan 2017
Dela artikeln

Under mer än 30 år har den ansedda tidskriften BMJ i sina decemberutgåvor besvarat vetenskapliga frågeställningar av mer lekfull natur. Bland annat har man kunnat förklara varför renen Rudolf har en röd nos. Dessutom har man fastställt att 27 år inte är en farlig ålder för berömda musiker.

Under 2016 lyckades man avfärda ytterligare en myt – att snälla barn får fler julklappar. Besök av jultomten hos ett urval av barnkliniker i Storbritannien har korrelerats med förekomsten av skolk i skolan, brott i unga år, avståndet till nordpolen samt var sjukhuset är lokaliserat.

Resultaten visar att jultomten är mindre benägen att besöka sjukhus i mer eftersatta områden och författarna föreslår att man ser över jultomtens anställningskontrakt.

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch