En balanserad debatt saknas

Krönika 30 apr 2020
Dela artikeln

Randall Munroe har aldrig känts mer aktuell. Den tidigare Nasa-medarbetaren tecknar sedan 2007 serier om vetenskap på sin webbsida xkcd. Med glimten i ögat ger han i en nyutkommen bok ”seriösa vetenskapliga svar på absurda hypotetiska frågor”. Det finns en respekt för vetenskap i Randall Munroe’s teckningar. Därför upplevs aldrig hans humor som raljant. Han ställer krav på läsarnas förkunskaper. På motsvarande sätt kan läsarna ha liknande förväntningar på honom.

Men diskussionen i coronatider är inte alltid balanserad. Då soffexperter och internettroll vrider debatten ur led behövs ett tydligt och underbyggt budskap från myndigheter och sakkunniga. Tyvärr saknas fortfarande mycket kunskap om den pågående pandemin. Detta skulle i vanliga fall öppna för en akademisk debatt, men nu tycks alltför många amatörvirologer känna sig inbjudna.

Under myndigheternas dagliga presskonferenser blir det tydligt att deras sätt att förmedla budskapet varierar. I en krönika menar Viktor Barth-Kron att pratkvarnarnas högkonjunktur är slut. Den ”pratande” myndigheten kan bli otydlig, medan den ”agerande experten” och ”genomföraren” får ett bättre genomslag. Måhända skulle man också påminna om de krav som är rimliga att ställa på medierna. Från de frågor som ställs till myndigheterna kan man ibland ana en brist på förståelse. Eventuellt är detta resultatet av att allmänreportrar blandas med färre specialreportrar.

Virusepidemins förlamande effekt på vårt samhälle ska inte förringas. Men vi kan också dra lärdom av spåren av suddgummi i kalendern. För att citera Ulf Lundell: ”En inställd spelning är också en spelning.”

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch