En bättre framtid

Krönika 21 jan 2016
Dela artikeln

Överst på mitt skrivbord finns en alldeles nypublicerad rapport*, som handlar om kliniska konsekvenser av obehandlad karies hos barn.

Karies är fortfarande en av världens vanligaste sjukdomar. Även i ekonomiskt utvecklade länder är behandling av karies i primära tänder en stor utmaning för folkhälsan.

Mycket talar för att pågående flyktingströmmar också kan tvinga oss att revidera uppfattningen om förekomst av tandsjukdomar även i vårt land.

Allvarligt karierade tänder har en betydande påverkan på barnens allmänna hälsa, näringstillförsel och tillväxt genom att orsaka obehag, smärta, sömnproblem, inlärningssvårigheter och missad skolgång. Odontogena infektioner, orsakade av obehandlad karies, anges i artikeln vara en vanlig orsak till sjukhusvård av unga barn.

Tyvärr har jag glömt vem som sa ”att misströsta är att förolämpa framtiden”, men citatet förtjänar att spridas.

Låt oss med vår odontologiska professionalism ge möjligheter till ett bättre liv för utsatta individer. Det kan bli vårt bidrag till en bättre framtid med jämlik hälsa och till ett riktigt gott nytt år.

*Grund K et al. Clinical consequences of untreated dental caries in German 5- and 8-year-olds. BMC Oral Health 2015 Nov 4; 15 (1): 140. doi: 10.1186/s12903-015-0121-8.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch