Tandläkare med utbildning från länder utanför EU/ESS har ofta en lång och krånglig väg till svensk legitimation, vilket Tandläkartidningen har rapporterat om tidigare.
I detta nummer träffar vi en av dem som har lyckats ta sig igenom processen, 34-årige Haydar Alawini, ursprungligen från Irak.
I dag driver han en egen tandläkarmottagning tillsammans med sin fru, som också är tandläkare, och läser samtidigt en tvåårig masterutbildning i ”oral implantology” i Frankfurt.
Förutom tre barn har han också hunnit med att – med stöd av Almi – utveckla en ny tandborste som ska förhindra abrasionsskador. Nu engagerar han sig för att hjälpa nyanlända kolleger.
Vissa personer hinner med mer på tio år än vad andra gör på en livstid, Haydar Alawini är definitivt en av dem. Läs hans spännande och inspirerande historia på sidorna 26–30.
Daglig användning av fluortandkräm är en av få tandvårdsmetoder som det finns verkligt god evidens för. De flesta andra behandlingar saknar fortfarande stöd i vetenskapen, vilket i och för sig inte betyder att de inte fungerar. Men det behövs mer välgjord forskning, framför allt på sköra äldre och andra personer med nedsatt funktionsförmåga och svag autonomi.
De flesta studier görs fortfarande på män, av män, berättar Sofia Tranæus, avdelningschef på SBU, i en temaintervju om evidens på sidorna 46–47.
I detta nummer bjuder vi också ett stort vetenskapligt tema om evidens, där artikelförfattarna går igenom allt från hur odontologisk forskning har utvecklats de senaste decennierna till hur du gör och bedömer en systematisk forskningsöversikt.
De gör även ett försök att blicka in i framtiden: Hur kan det tänkas se ut på tandläkarmottagningarna och på universiteten om tio år? Hur långt har vi kommit då när det gäller odontologisk forskning i vardagen? Läs deras drömscenarier på sidorna 77–81.