En glad amatör

Krönika 15 aug 2013
Dela artikeln

Jag tänker ofta på hur lyckligt lottad jag är över mitt yrkesval och att det är ett privilegium att få vara tandläkare. Denna krönika skriver jag efter en avkopplande semesterledig eftermiddag i hängmattan. Om några veckor, lagom till att detta nummer av Tandläkartidningen når vår läsekrets, är semesterperioden över för denna gång. Låt mig få passa på tillfället att hälsa dig som läsare välkommen tillbaka från en, förhoppningsvis, skön och avkopplande sommarledighet till detta privilegium; att få vara och verka som tandläkare.

Vid något tillfälle under sommaren lyssnade jag till en intervju med fågelfotografen och författaren Brutus Östling. Intervjuaren ställer frågan om skillnaden mellan att tidigare vara amatör och att nu vara proffs. Östling svarar att han föredrar att vara amatör. Han förklarar att ordet »amatör« kan härledas från latin och innebär att man älskar det man sysslar med, eller att man har en viss känsla för det man sysslar med. Att vara professionell, menar han, är mer en fråga om att arbetet har blivit ett levebröd, även om vi ofta lägger till en bibetydelse av skicklighet som skiljer en amatör från ett proffs.

I detta perspektiv är jag en glad amatör. Jag älskar det jag sysslar med. Förvisso kan jag känna mig priviligierad av att ha ett mångfacetterat och varierat arbete. Men egentligen går allt ut på samma sak; att medverka till att skapa bästa förutsättningar för att genomföra och utveckla odontologin. Oavsett om det gäller ett patientmöte, att skissa på ett forskningsprojekt, att föreläsa för en internationell publik, svara på ett mail eller samtala med kolleger inom och utom landet. Eller att skriva en krönika i Tandläkartidningen. Ett privilegium, kort och gott. Och jag älskar detta.

Under våren har landets odontologiska universitetsutbildningar varit fullt upptagna med att genomföra självvärdering av de olika utbildningsprogrammen. Det har varit en krävande uppgift och om något halvår, i början av 2014, väntar vi på bedömningsrapporten från Universitetskanslersämbetet. Jag har haft förmånen att läsa några av dessa rapporter. Det går inte att ta miste på författarnas helhjärtade engagemang.

Det kan leda tanken fel om jag påstår att det är amatörer som är författare, men ni förstår nog nu vad jag menar. Att det är rapporter skrivna mer av kärlek till våra odontologiska utbildningar än av tvång att utföra ett uppdrag beordrat av en myndighet. Kanske är det också ett viktigt budskap till de nya studenter som i dagarna kliver in i entrén till våra odontologiska professioner: Behåll gärna kärleken till din uppgift genom att vara en glad amatör. Fortsätt så, i hela ditt yrkesliv.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch